Waar heb je de meeste kans om in één keer af te rijden in West-Friesland?

Foto: cc Jeroen Mirck

In totaal werden vorig jaar 404.281 auto-examens afgenomen. Vijftig procent van de 100.385 mensen is geslaagd in hun eerste poging en 100.247 bij een herkansing. In West-Friesland is de slagingskans redelijk hoog, behalve in Enkhuizen en Drechterland.

In Hoorn is het slagingspercentage net boven het gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens die NU.nl via de Wet openbaarheid van bestuur heeft aangevraagd bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Rijscholen die minstens vier jaar lang bestaan, halen hogere slagingspercentages dan onervaren collega’s, zo meldt NU.nl. Mensen die voor de eerste keer afrijden voor het autorijbewijs, slagen bij ervaren rijschoolhouders in 51,2 procent van de gevallen. Bij rijscholen die in de afgelopen vier jaar zijn ontstaan, is het landelijk gemiddelde 42,5 procent.

In hoeverre dit in verhouding is in Hoorn is de redactie aan het verifiëren.

West-Friesland

In Enkhuizen is het slagingspercentage 41,9 procent, terwijl dit in Hoorn 59,2 procent is. De meeste slagingskans bij de eerste poging hebben afrijders overigens in Opmeer met 73 procent.

De slagingskans bij een eerste poging is in West-Friesland overigens wel hoger dan in gemeenten rondom grote steden zoals Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Hier geldt een laag slagingspercentage voor eerste examens.

Meer statistieken