Gezinnen in armoede in West-Friesland toegenomen

Foto: cc SP Middelburg

Het aantal gezinnen dat onder de armoede grens leeft is in heel West-Friesland toegenomen, blijkt uit cijfers van CBS. In Hoorn is het percentage zelfs gestegen van 6,7 procent naar 8,9 van 2009 tot 2012. Bleven deze cijfers stijgen? Hoorn Nieuws deed navraag bij Voedselbank Westfriesland.

Ook van 2012 naar 2013 vond nog een flinke stijging plaats. Het aantal gezinnen groeide van 215 naar 263 in december 2013.

Toename

“Als voedselbank beseffen wij dat de toename van het aantal gezinnen dat onder de armoede grens leeft in West-Friesland groter is dan het aantal gezinnen dat staat ingeschreven bij de voedselbank. Schaamte en drempelvrees houden veel gezinnen tegen om de gang naar de voedselbank te maken”, aldus Han Neef van Voedselbank Westfriesbank.


De cijfers zijn in december 2014 bijgewerkt en definitief gemaakt. Het betreft particuliere huishoudens waarvan de hoofdkostwinner of eventuele partner een volledig jaarinkomen heeft. Nieuwe cijfers worden in december 2015 verwacht.

Cijfers Stabiel

Na 2013 zijn de cijfers vrijwel gelijk gebleven. Neef: “Door goede begeleiding en de vele herbeoordelingsgesprekken hebben wij het aantal gezinnen in 2014 gelijk kunnen houden. Natuurlijk is er door het gehele jaar een golfbeweging van nieuwe aanvragen en gezinnen die uitstromen.”

De voedselbank vaart hierbij een onafhankelijke koers in de gemeente Hoorn, waarbij een ieder, woonachtig in West-Friesland, die in aanmerking komt voor een voedselpakket zich bij de voedselbank kan aanmelden.

Lees ook: