Ondernemersvertrouwen in Kop van Noord-Holland [statistieken]

sigurd lewerentz, florist, 1969
sigurd lewerentz, florist, 1969
Foto: by seier+seier

Het ondernemersvertrouwen is het afgelopen kwartaal verder toegenomen. Dat blijkt uit de Conjunctuurenquête Nederland. Echter denken ondernemers in de Kop van Noord-Holland en Groot Amsterdam hier iets anders over.

Ondernemers in Nederland zijn al vijf kwartalen op rij positief gestemd, volgens cijfers van CBS. Het ondernemersvertrouwen, de stemmingsindicator van het Nederlandse bedrijfsleven, komt uit op +6; één punt hoger dan in het vierde kwartaal van vorig jaar. Desondanks zijn dit gemiddelden, regionaal is een andere tendens te zien.

Ondernemersvertrouwen

Kop van Noord-Holland

In de Kop van Noord-Holland denkt namelijk meer dan 80 procent dat zowel het economische klimaat, personeelssterkte en omzet en prijzen nagenoeg gelijk blijven. Minder dan vijf procent denkt dat het economisch klimaat in de bouw verbetert. Dit percentage daalt wel.

Groot Amsterdam

In Groot Amsterdam denkt zelfs meer dan vijftig procent dat het economische klimaat afneemt. Slechts minder dan 10 procent denkt dat het economische klimaat toeneemt. Dit percentage is daarentegen gestegen. Daarnaast denkt een meerderheid in Groot Amsterdam dat de omzet en prijzen gelijk blijven.

Landelijke tendens

Opvallend is volgens CBS, het toegenomen vertrouwen van ondernemers in de bouw in het eerste kwartaal van 2015. Het ondernemersvertrouwen kwam voor de bouwsector uit op +3 en is daarmee voor het eerst sinds de start van de meting in 2008 positief. Bouwondernemers hebben goede verwachtingen over de bedrijvigheid de komende drie maanden.

Minder positief

Echter liggen de meeste percentages tussen de nul en zestig procent in Nederland en zijn alleen de ondernemers in Den Haag echt positief gestemd in de bouw. Ondernemers in Den Haag en Leiden en omgeving denken dan ook dat de winstgevendheid zal verbeteren.

Handel en industrie

Naast de bouw is er volgens CBS ook een verbetering te zien binnen de dienstverlening en de industrie in Nederland, ondanks dat komt het percentage ondernemers dat gelooft in verbetering van het economische klimaat, alleen boven de zestig procent in de gemeente IJmond.

Industrie

Verder zijn de ondernemers in de industrie positiever gestemd. Het CBS meldde dat het producentenvertrouwen in de industrie was opgelopen tot +3. In de Kop van Noord-Holland en Groot Amsterdam daalt echter het percentage ondernemers dat denkt dat het economisch klimaat verbetert.

Winkelier

Het vertrouwen in de groot- en detailhandel viel terug, aldus CBS. Groothandelaren ervoeren met name de ontwikkelingen van het economisch klimaat als minder gunstig. Winkeliers zijn vooral over de verwachte omzet minder positief dan dat ze in voorgaande kwartalen waren. In de motor- en autohandel is het vertrouwen voor het vierde kwartaal op rij negatief.

In zowel de Kop van Noord-Holland als Groot Amsterdam is te zien dat het vertrouwen in winstgevendheid in de handel afneemt. Alleen in Den Haag en Leiden en omgeving geloven ondernemers dat de winstgevendheid echt verbeterd.

Onder zakelijke dienstverleners en ondernemers in de informatie- en communicatiesector verbeterde het sentiment wel.

Winstgevendheid

CBS geeft aan dat voor het eerst in ruim vier jaar landelijk gezien, ondernemers per saldo positief zijn over de winstgevendheid. In de meeste sectoren zijn de ondernemers die een verbetering van de winstgevendheid zien nu in de meerderheid ten opzichte van ondernemers die een verslechtering ervaren.

In de transportsector is het aantal ondernemers dat per saldo de winstgevendheid zag verbeteren het grootst. Alleen in de bouw, de verhuur en overige zakelijke diensten verslechterde de winstgevendheid.

Hoewel de winstgevendheid binnen de bouw per saldo verslechterde, is het aantal ondernemers dat in deze branche een verslechtering ervoer ten opzichte van een jaar eerder gehalveerd.

De COEN-enquête is een gezamenlijk onderzoek van KvK, VNO-NCW, MKB-Nederland, CBS en EIB.

Bron: MKB Nederland/CBS

Lees ook: