Onrust rond Hoornse dierenbeul misschien onnodig

Foto: aangeleverd

Dierenliefhebbers zijn erg ongerust door berichten over pillen en mysterieuze sponsjes, bedoeld om dieren te vergiftigen. In de Grote Waal zouden pillen zijn gevonden, in de Kersenboogerd en Risdam zijn mogelijk stukken spons gestrooid. Politie en dierenartsen in de wijken hebben echter geen aanwijzing voor een dierenbeul. Hoorn.nieuws.nl zet de feiten op een rijtje.

Vorige week verschenen de eerste berichten op Facebook: in koeienletters werden hondenbaasjes in de Kersenboogerd gewaarschuwd voor stukjes gebakken spons, die in de parken zouden zijn gestrooid om honden te vergiftigen.

Niet lang daarna werden op Facebook waarschuwingen gepost over giftige pilletjes in hondenuitlaatgebieden en achtertuinen in de Grote Waal. Op de Facebook pagina’s ‘Westfries/Hoorns Open Discussie Platform‘ en ‘Verloren, Gevonden, Vernield omgeving Hoorn’ is groot alarm geslagen. Dierenliefhebbers hebben het over een verdachte man in de Grote Waal die zou hebben gedreigd ‘dat alle honden dood moeten’ en een of meer dierenliefhebbers die mensen in het park en huis-aan-huis gewaarschuwd zou hebben voor de pillen.

Politie: we weten van niks

“Gek genoeg is bij de politie niks bekend”, zegt politie-woordvoerder Roderick de Veen. “We hebben hiervan geen meldingen of aangiften binnen. De wijkagenten in de Grote Waal en de Kersenboogerd hebben niks gezien of gehoord. Ze hebben natuurlijk de berichten op Facebook gelezen, maar dat is alles.” De Veen: “We raden mensen aan om direct een melding te doen als ze iets verdachts zien of merken. We nemen iedere melding serieus, of het nou een mens of een dier betreft.”
De dreigementen door een hondenhater of de waarschuwingen van de dierenvriend zijn bij de politie ook onbekend.

Sponsjes uitgepoept

Ook de dierenarts in de Kersenboogerd weet van niks. Er hebben zich geen baasjes met vergiftige honden of katten gemeld, vertellen ze. “Op internet hebben we gelezen wat er speelt: stukken spons in de parken. Wij hebben geen meldingen gekregen. Op zich is het niet erg als een hond een sponsje opeet, ze poepen het vanzelf weer uit. Als het gaat om grote sponsjes of een kleine hond, kan het mogelijk de maag of de darmen blokkeren. Dan moet er worden geopereerd. Maar gelukkig hebben zich bij ons geen baasjes gemeld.”

Verdachte pillen

Dierenkliniek ‘Van Kop tot Staart’ in de Grote Waal wordt juist platgebeld door ongeruste dierenliefhebbers. “Eén kat in onze kliniek is onlangs doodgegaan aan nierfalen, mogelijk een gevolg van een vergiftiging”, vertelt dierenarts Lucienne van Duijkeren. “Maar het moeilijk te achterhalen wat er is gebeurd. Het hoeft geen gifpil te zijn, misschien heeft de kat anti-vries opgelikt.” Verder zijn haar geen gevallen bekend van vergiftiging met pillen of sponsjes.

Vorige week meldde zich een man bij de dierenkliniek in de Grote Waal, hij had verdachte pillen in het park gevonden. Dierenarts Luciënne: “Wij hebben geen laboratorium om de pillen te onderzoeken. We hebben hem naar de apotheek en de politie verwezen. Als er bij de politie niks bekend is, heeft hij waarschijnlijk toch maar geen melding gedaan.”

Kieskeurige katten

Kleine kans dat een kat zomaar iets opeet wat giftig is, schat dierenarts Luciënne. “Katten zijn secure eters, ze kunnen heel kieskeurig zijn. Dat is met honden wel anders.” Zijn er tekenen van vergiftiging, dan snel naar de dierenarts en niet zelf dokteren, adviseert ze.

“Wij kunnen een beest een injectie geven, waardoor hij bijna direct gaat braken. De maag is dan meteen leeg. Is de vergiftiging langer geleden gebeurd, dan kunnen we symptomen bestrijden. Zelf aan de slag met middeltjes en tips die je op internet vindt, raden we echt af. Dan zou je huisdier niet alleen vergiftigd zijn, maar ook nog andere problemen oplopen.”

De dierenkliniek heeft wel een waarschuwing op haar Facebook pagina geplaatst: hou katten voorlopig even binnen en let goed op bij het uitlaten van de hond.

Lees ook: