Staak armoede: inwoner Jan van der Gracht in actie tegen honger

Foto: Facebook: Staak Armoede

Met de actie Staak Honger haalde Horinees Jan van der Gracht zowel het landelijke als lokale nieuws. Van der Gracht, van het boek Krassen op je ziel, protesteerde afgelopen week van maandag tot en met vrijdag vijf dagen op de Roode Steen in Hoorn door alleen op water en sigaretten te leven.

Het doel van Van der Gracht was honger, stille armoede en erbarmelijke omstandigheden – waar vele tienduizenden landgenoten dagelijks onder lijden – onder de aandacht van vele miljoenen landgenoten brengen.

Ook Hoorn op Video volgde de actie van de Horinees op de voet en maakte twee videoreportages. Bekijk deel 1:

Deel 2:

Het zwaarst in de periode van vijf dagen zonder voedsel was de weinige slaap door de dagelijkse toestroom aan mensen, ook in de nacht, en alleen op water viel het met het warme weer ook zwaarder.

Jan van der GrachtNa afloop vraagt de redactie Van der Gracht wat de samenleving en de overheid nog kan doen? “Beter voor elkaar zorgen, zeker voor diegenen die het al zo moeilijk hebben en meer respect tonen naar elkaar toe. Van de overheid hoef je niks te verwachten. Die doen toch wel waar ze zin in hebben. Ze graaien en persen de gewone mensen nog hun laatste geld eruit. Wat ik zou willen? Dat ze eerst om de Nederlandse mensen denken, als ze dat doen. Dan pas kun je voor anderen zorgen, de werkeloosheid aan pakken en het zorgstelsel terug naar het oude brengen. Beter voor oudjes die ook in de steek gelaten worden. Laat ik het maar zo zeggen, het hele plaatje in Nederland gaat naar de knoppen en ik zal ervoor blijven vechten. Ook al kost het mijn leven”, aldus Van der Gracht.

Steun

Van der Gracht werd wel door dik en dun gesteund in zijn actie. Burgemeester Onno van Veldhuizen bezorgde een bezoek om een hart onder de riem te steken en vooral om aan te geven, dat Hoorn op haar manier natuurlijk al haar best doet. Kunstenaar Henk Groot maakte een lijntekening. Van der Gracht is als het ware toch een icoon in Hoorn.

Lees ook: