Participatiewet geeft meer ruimte voor ondersteunen armoede

Foto: cc Dennis Skley

De voorwaarden voor bijzondere bijstand en de sport- en cultuurstrippenkaart zijn aangepast door de gemeente.

Meer mensen komen in aanmerking voor ondersteuning door ruimere inkomensgrenzen, maar de brugklasvergoeding en de ouderentoeslag verdwijnen.

In plaats van de ouderentoeslag en de brugklasvergoeding kan individuele ondersteuning aangevraagd worden. De langdurigheidstoeslag wordt een individuele inkomenstoeslag en nieuw is de individuele studietoeslag.

Extra steun

Wethouder Sociale Zaken Judith de Jong: “Ik ben blij dat we met het nieuwe beleid een extra steun in de rug kunnen geven aan mensen met een laag inkomen. Daarmee willen we bereiken dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen blijven doen. In totaal is er 800.000 euro per jaar extra beschikbaar gesteld voor dit doel. De helft hiervan bestaat uit een extra Rijksbijdrage.”

Wijzigingen en regels

  • Ruimere inkomensgrens

De inkomensgrens voor bijzondere bijstand is verruimd, hierdoor komen meer mensen in aanmerking voor bijzondere bijstand. Voor personen van 21 jaar tot aan de pensioengerechtigde leeftijd gelden de volgende vaste inkomensgrenzen:
€ 1.403 bruto per maand voor alleenstaande ouders
€ 1.092,50 bruto per maand voor alleenstaanden
€ 1.558 bruto per maand voor echtparen/samenwonenden

Voor 18 tot 21-jarigen, personen vanaf de pensioengerechtigde leeftijd en voor personen die verblijven in een inrichting gelden afwijkende inkomensgrenzen.

  • Veranderingen voor ouderen

Volgens de wet is categoriale bijstand niet meer toegestaan. Daarmee vervalt de ouderentoeslag. Op verzoek van de gemeenteraad is er in de nieuwe regels extra aandacht voor ouderen. Zij kunnen, net als mensen met een medische of psychische beperking, individuele bijstand aanvragen voor:
1. noodzakelijke pedicurekosten die niet door de zorgverzekeraar worden vergoed
2. eigen bijdrage voor de kosten van noodzakelijke maaltijdvergoeding en
3. servicekosten die moeten worden betaald in een verzorgingshuis

  • Bijstand voor zwemdiploma A blijft mogelijk

Wie een inkomen heeft onder de inkomensgrens en een kind van 6 tot 9 jaar dat zijn zwemdiploma gaat halen, kan een aanvraag doen voor individuele bijzondere bijstand. Op verzoek van de gemeenteraad blijft dit mogelijk.

  • Vergoeding voor schoolgaande/studerende kinderen verandert

De categoriale brugklasvergoeding is wettelijk niet meer toegestaan. Deze vervalt dus. Wel blijft het mogelijk om bijstand te krijgen voor een computer die nodig is voor school of een vergoeding voor studiekosten. Er is een nieuwe studietoeslag voor bepaalde groepen studerende arbeidsgehandicapten.

  • Individuele inkomenstoeslag omhoog

Dit was voorheen de langdurigheidstoeslag. Deze individuele inkomenstoeslag wordt met € 50 verhoogd.

  • Sport en cultuurstrippen blijven

De voorwaarden en bedragen van de sport- en cultuurstrippenkaart blijven gelijk. Hiermee kunnen inwoners (en hun kinderen) met een laag inkomen blijven sporten of deelnemen aan culturele activiteiten.

Aanvragen

Wie een laag inkomen heeft en hulp nodig heeft bij bijzondere uitgaven, kan een aanvraag voor bijzondere bijstand doen bij de gemeente: www.hoorn.nl/laaginkomen, telefoon 0229 252200 of mail [email protected]. Voor een reguliere bijstandsuitkering kunnen mensen terecht bij WerkSaam Westfriesland, www.werksaamwf.nl.