Inbraken Hoorn Kersenboogerd mogelijk gepaard met ‘mobiel banditisme’

Foto: Wikimedia

Opnieuw hebben inbraken plaatsgevonden in de wijk Hoorn Kersenboogerd. Geregeld vinden inbraken plaats in deze wijk. Ditmaal tussen woensdag 29 april en donderdag 30 april. ‘Vaak gepaard met mobiel banditisme’.

De daders probeerden via de achterzijde van een woning binnen te komen aan de Gerrit Achterberghof op woensdag 30 april tussen 14.00 uur en 18.45 uur. Tevens is gepoogd in te breken tussen woensdag 29 en donderdag 30 april is tussen 18.30 uur en 10.00 uur. Daarnaast vond dezelfde dag tussen 21.30 uur en 08.15 uur een inbraak plaats in een personenauto op de Robert Stolzhof. Laptop, iPods en navigatie/cd/radiosysteem zijn weggenomen.

Mobiel banditisme

“Inbraken in auto’s vinden van tijd tot tijd in een golvende beweging plaats. Dit gaat vaak gepaard met mobiel banditisme”, aldus woordvoerder Roderick de Veen van de politie in Noord-Holland. Oftewel internationaal rondtrekkende, criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.

Tot en met 2013 was in Nederland een stijging te zien van mobiel banditisme vanuit Oost-Europa, met name de landen Polen, Bulgarie, Roemenie en Litouwen.

Groot aantal inbraken

Desondanks het groot aantal inbraken is nog geen sprake van een toename. “Het aantal auto-inbraken (in januari, februari en maart) is nog onder het gemiddelde van het jaar ervoor. Al geeft een beeld van drie maanden geen volledig beeld. Het gaat om het beeld van jaren. En daar zien we een dalende lijn”, aldus De Veen.

Verdachte situatie

De poltie vraagt bij een verdachte situatie direct melding te doen bij de politie. Dit kan via het algemeen telefoonnummer 0900-8844, maar is ook via 112. Geheel anoniem kan ook een melding gemaakt worden bij de onafhankelijke stichting Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 (gratis).

Met elkaar de ogen en oren openhouden kan ook. “Zonder deze burgers geen meldingen”, aldus De Veen. “Burgernet is daar een mooi voorbeeld van.” Ga hiervoor naar www.burgernet.nl.

Voorkomen auto-inbraak

De politie wijst er daarnaast nogmaals op geen waardevolle spullen achter te laten in hun voertuig. Een aantal tips op een rij:

  • Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto.
  • Verwijder altijd de afdruk van de zuignap (navigatiesysteem) van de voorruit.
  • Dieven zoeken ook onder uw stoel, berg daar dus niets op.
  • Sluit de auto altijd af.
  • Haal de radio (of het ‘frontje’) uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto.
  • Laat nooit kostbaarheden zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, geld, cheques en creditcards in de auto achter.
  • Laat ook geen andere spullen, zoals een boodschappentas en kleding zichtbaar in de auto achter.
  • Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.
  • Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.
  • Registreer waardevolle bezittingen zoals de cd-speler, autotelefoon en dergelijke. Noteer de gegevens.

Wat verwacht de politie van u? Bent u alsnog slachtoffer van een auto-inbraak, doe altijd aangifte!

Lees ook: