Onderzoek ten grondslag aan plannen wereldrestaurant aan Hof van Hoorn

Foto: Pixabay

Komt het wereldrestaurant met 700 zitplaatsen aan het Hof van Hoorn er wel of niet? Deze middag zit de Hoornse ondernemer Chaohua Ma van LMX International aan tafel bij de gemeente om hierover te spreken.

Gesprekken die al in een vergevorderd stadium zijn en plannen waaraan een dik onderzoeksrapport van Horeca Adviescentrum HTC ten grondslag ligt, op advies van de gemeente zelf. Dit bureau verzorgde voor de gemeente Hoorn destijds het onderzoek voor het vestigingsbeleid Hoorn Gastvrij.

Vestigingsplannen

Vergevorderd

Een jaar geleden werden de eerste gesprekken met de gemeente gevoerd voor het vestigen van een wereldrestaurant met gerechten uit alle windstreken. “De gemeente stond positief tegenover onze plannen en gaf aan te willen meewerken aan een wijziging van het bestemmingplan. Ik ben al heel lang op zoek naar een pand in Hoorn voor het vestigen van het megarestaurant. Alleen het Hof van Hoorn voldeed aan de eisen. Ik heb de gemeente benaderd met de vraag hoe ik dit het beste kon aanpakken. Haalbaarheidsonderzoek laten uitvoeren is een van de eerste stappen geweest”, aldus ondernemer C. Ma, die een Chinees Specialiteiten Restaurant heeft aan Betje Wolffplein in Hoorn Kersenboogerd.

Consument

Wok_cooking_and_the_heat_source_by_The_Pocket_in_Nanjing“Ik zie het als een noodzakelijke stap om te veranderen als horeca-ondernemer. De markt verandert en de consument wil iets anders, zoals live cooking en all-you-can-eat. Keer op keer zie ik dat wereldrestaurants succesvol zijn. Ik wil met het openen van zo’n restaurant geen trend zetten, maar een trend volgen. Het adviesrapport onderbouwt deze plannen, maar toont ook aan dat het haalbaar is”, zegt de ondernemer die het onderzoek laat zien in zijn eigen restaurant.

Samenwerking

“In het haalbaarheidrapport wordt juist benadrukt dat het plan de regio kan versterken, maar ook de horeca in de binnenstad. Iemand die in het wereldrestaurant Italiaans heeft gegeten en dat is goed bevallen gaat de volgende keer wellicht bij een Italiaans specialiteiten restaurant eten”, stelt de horeca-ondernemer.

Als het aan de ondernemer ligt zijn vormen van samenwerking met andere horeca-ondernemers ook mogelijk. “Het opleiden en uitwisselen van koks en/of bedienend personeel. Ik denk in kansen en oplossingen, maar ik zoek vooral naar nieuwe mogelijkheden in een veranderende markt.”

Maatschappelijk verantwoord

Ook levert het restaurant werkgelegenheid, aangezien 25 personen full time werkzaamheden zullen verrichten. Bovendien wil de ondernemer, mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt ook een kans geven. Maar ook toeleverende en dienstverlenende bedrijven profiteren in de regio. Daarnaast staat in het plan reeds vermeld dat het restaurant verse biologische en streekproducten wil gaan gebruiken.

Het enige dat nu nog nodig is, is de wijziging van het bestemmingsplan, zodat niet alleen daghoreca zich kan vestigen.

Bestemmingsplan

Spreektijd

Veertig horeca-ondernemers ondertekenden daarentegen een bezwaar, nadat zij lucht kregen van de plannen. Tijdens de commissievergadering op 10 februari nam Hoying Wu-Cheung, een van de initiatiefnemers van het bezwaar, spreektijd om het bezwaar te toe te lichten. De ondernemer verzocht de gemeente ook om spreektijd. Dit werd afgewezen, aangezien de raad verkeerd kon worden beïnvloed.

Besluit

De raad, behalve SP, gaven een negatief advies. Ongeacht de tegenstand van de fracties en de veertig horeca-ondernemers, zou het college alsnog positief kunnen besluiten. Het college hoeft namelijk niet het advies op te volgen, net zo min als het college het meningsvormend voorstel had hoeven inbrengen in de commissievergadering.

Positief

SP was aanvankelijk ook tegen. “De belangrijkste redenen om ons standpunt te herzien waren een aantal argumenten welke vermeld werden in een speciaal gemaakt onderzoeksrapport van 28 bladzijden dik en een rapport die we waarschijnlijk als enigste partij goed hebben bestudeerd”, aldus Mathé van Stralen, namens de SP in hun nadere uitleg over de keuze.

Onderzoek

Los van het onderzoeksrapport in handen van het college, is er ook een ruimtelijke onderbouwing, waaruit blijkt dat dit restaurant niet of nauwelijks parkeer- of verkeershinder zal opleveren.

“Alle onderzoeken blijken positief te zijn en zo ook de ondernemers op het Hof van Hoorn”, aldus de ondernemer C. Ma. “Ik heb alleen wel de indruk dat de gemeenteraad, behalve SP, geen kennis heeft genomen van de bestaande rapporten, waardoor het vergroten van de aantrekkingskracht van Hoorn wordt tegengehouden.”

Lees ook: