Horeca fel tegen komst restaurant met 700 zitplaatsen op Hof van Hoorn

Foto: Marine Stewardship Council Benelux

Een flinke discussie leeft rondom de mogelijke komst van een ‘wereldrestaurant’ met 700 zitplaatsen en diverse mogelijkheden om te eten op de woonboulevard Hof van Hoorn aan de Dr. C.J.K. van Aalstweg. Is het gezonde marktwerking of heersende concurrentie?

Alleen een wijziging in het bestemmingsplan zorgt ervoor dat dit restaurant zich kan vestigen. De fracties Tonnaer en VOC Hoorn lieten allereerst weten tegen de komst van dit restaurant te zijn naar aanleiding van het Meningvormend Voorstel van het College van Burgemeester en Wethouders aan de raadscommissie.

Politiek

‘Horeca-uitbreiding gaat ten koste van de bedrijvigheid en economische kracht in de binnenstad’. Daarnaast vinden de fracties dat ‘een bestemmingsplanwijziging niet moet plaatsvinden op grond van slechts één aanvraag. “Wij vinden dit teveel ad-hoc beleid”, aldus de partijen. Het college verzoekt echter het besluit niet af te laten hangen van argumenten op basis van concurrentie. Beter kan worden beoordeeld welke gevolgen de functiewijziging in het bestemmingsplan heeft voor de ruimtelijke aspecten.

Aanbod

Het college verwacht dat het wereldrestaurant vanwege het nieuwe en onderscheidende concept vooral een aanvulling op het bestaande horeca-aanbod van Hoorn en omgeving is en het belang dient voor het tegengaan van de leegstand binnen Hof van Hoorn. Daarnaast vinden burgemeester en wethouders dat de binnenstad niet geschikt is voor de vestiging van een wereldrestaurant met een dergelijke omvang met een grote parkeervraag. Het Hof van Hoorn is dat wel.

Ook belanghebbenden hebben de mogelijkheid hun bezwaar of beroep in te dienen. Robin Wu, mede-eigenaar van Petit Nord, presenteerde dit bezwaar tijdens de raadsvergadering op 2 februari aan alle fracties, ondertekend door 40 Hoornse horecaondernemers, waaronder ook hotel Van der Valk. Aanstaande dinsdag 10 februari spreekt Wu de raad tijdens de open commissievergadering toe.

De vereniging ‘Ondernemers Stad Hoorn (OSH) is daarentegen niet tegen een horecavestiging op vernoemd bedrijventerrein, maar zien de schaalgrootte als een bedreiging voor het economisch functioneren van deze branche in de binnenstad.

Overeenkomst restauranthouder

Ondanks dat de raad nog moet beslissen over de bestemmingswijziging, is de overeenkomst tussen de eigenaar van het pand en de initiatiefnemer voor het wereldrestaurant al gesloten. Deze overeenkomst wordt alleen ontbonden als de gemeente geen medewerking verleent aan afwijking van het bestemmingsplan.

Lees ook: