Onderzoek bedrijventerreinen West-Friesland van De Bont voor Ruimte

Koggenpark, Hoorn. Vroegere plannen voor het duurzaamste bedrijventerrein in Hoorn
Koggenpark, Hoorn. Vroegere plannen voor het duurzaamste bedrijventerrein in Hoorn
Foto: onb.nl

Een grondig onderzoek is gedaan naar bedrijventerreinen in West-Friesland, door het onderzoeksbureau De Bont voor Ruimte. De mate van leegstand toonde het al aan, maar het bewijs is nu geleverd dat deze ‘sterke regio met een teruglopende behoefte aan bedrijventerreinen kampt’.

In nagenoeg alle West-Friese gemeenten, behalve Drechterland en Stede Broec, zijn er plannen voor bedrijventerreinen. Het onderzoeksbureau adviseert daarentegen om deze niet te ontwikkelen.

Distriport

In het onderzoek verwacht het bureau, door beperkte vraag, dat Distriport niet rendabel wordt. Daarnaast kunnen lokale groeiers beter naar bovenlokale terreinen.

Kansen

“De kansen liggen aan de provinciale wegen en A7. Maar ook kunnen diverse terreinen in West-Friesland beter niet ontwikkeld worden”, aldus de gemeente Hoorn.

Binnen het onderzoek geven het MKB en de Bouwnijverheid de voorkeur aan bovenlokale terreinen die dichtbij de Rijksweg A7 of Provinciale wegen liggen. Voor Logistiek en Distributie ziet het onderzoeksbureau vooral kansen voor de agribusiness en regionale internethandel.

Terugdringen

De zeven betrokken West-Friese gemeenten zullen afspraken opstellen om het overaanbod aan bedrijventerreinen terug te dringen.

Het bedrijventerrein Distriport valt buiten deze opdracht, omdat het een bovenregionaal bedrijventerrein betreft waarover de regio geen uitspraak kan doen. Ga naar het onderzoek.

Lees ook: