HOORN – De rekenkamer van de gemeente Hoorn heeft op 7 mei 2025 haar onderzoeksrapport Voortgang van de energietransitie gepresenteerd aan de gemeenteraad. Daaruit blijkt dat de gemeente weliswaar stappen zet richting verduurzaming, maar de tussentijdse doelen voor 2026 waarschijnlijk niet op tijd zal behalen.
Tijdens een speciale informatiebijeenkomst kregen raads- en commissieleden toelichting op de uitkomsten van het onderzoek. Ook konden zij vragen stellen over het rapport, dat werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Ecorys. De focus lag op de vraag of de gestelde doelen uit het Programmaplan Energietransitie 2023–2026 binnen de beoogde termijn haalbaar zijn.
Het plan van de gemeente Hoorn is ambitieus: een vermindering van 33% in CO₂-uitstoot in 2026 ten opzichte van 2019, met als einddoel 55% minder uitstoot in 2030. Daarnaast zijn er drie belangrijke subdoelen:
De rekenkamer concludeert dat de gemeente hard werkt aan deze doelstellingen, maar dat de resultaten tot nu toe onvoldoende zijn om de doelen voor 2026 daadwerkelijk te halen.
Volgens de rekenkamer ligt de vertraging niet alleen bij de gemeente zelf. Ook landelijke en Europese wet- en regelgeving, en de noodzaak tot samenwerking met regionale partijen, zorgen voor vertraging en onduidelijkheid. De onderzoekers roepen het gemeentebestuur op om voortgangsdata beter inzichtelijk te maken, zowel voor de gemeenteraad als voor inwoners. Dit draagt bij aan transparantie en kan het vertrouwen in het energietransitiebeleid versterken.
In het rapport worden vijf aanbevelingen gedaan om meer grip te krijgen op de voortgang. Zo moet er beter worden gemonitord, moeten ambities scherper worden geformuleerd en is het nodig om meer duidelijkheid te geven over wat inwoners concreet kunnen verwachten.
De rekenkamer benadrukt dat dit belangrijk is, omdat verduurzaming veel impact heeft op het dagelijks leven van inwoners en bedrijven.
Vervolgproces en inzage
Met dit onderzoek biedt de rekenkamer de raad meer grip op de energietransitie. Het is nu aan de gemeenteraad om te besluiten welke aanbevelingen worden overgenomen, en hoe de gemeente koers houdt richting 2030.