Asbestsanering door Intermaris aan dakkapelen van woningen in Risdam

Foto: Intermaris

Aan 197 woningen aan de Boterbloem, Korenbloem en Paardenbloem in Zwaag voerde woningcorporatie Intermaris onderhoudswerkzaamheden uit. Asbesthoudende platen zijn verwijderd en nieuwe dakkapellen zijn geplaatst.

Aannemer Wit Wognum bv startte eind maart aan deze klus in de wijk Risdam. Inmiddels zijn alle asbesthoudende platen buiten de woningen verwijderd en zijn nieuwe dakkappellen op de bovenwoningen geplaatst.

Werkzaamheden

asbestsanering risdamDe woningen bestaan uit eengezinswoningen en beneden- en bovenwoningen. Op dit moment wordt er nog gewerkt aan het vervangen van de loodaansluitingen in de gevels.

Tot slot worden er aluminium schoorsteenkappen om de bestaande schoorstenen geplaatst. De werkzaamheden zijn naar verwachting voor 1 juli klaar.

Asbest

De platen aan de zijkant van de dakkapellen en in de gevels bevatten asbest. Asbest was tot 1993 een veel gebruikt bouwmateriaal. Wanneer asbest onbeschadigd is en in hechtgebonden staat is verwerkt, zoals in deze platen, is de kans zeer klein dat er vezels vrijkomen en is asbest niet gevaarlijk.

Intermaris wil de komende jaren zoveel mogelijk asbest complexmatig verwijderen. De platen zaten aan de buitenkant van de woning. De opzichter van Intermaris is vooraf bij de bewoners thuis langs geweest om de werkzaamheden te bespreken.

Als deze omvangrijke werkzaamheden klaar zijn, schildert Intermaris de betreffende woningen. De woningen staan er weer fris bij.

Lees ook: