Bewoners Grote Waal kiezen voor duurzaam

Foto: Intermaris

Woningcorporatie Intermaris gaat bij 146 eengezinswoningen in de Grote Waal Noord de vloer en het dak isoleren vanaf mei 2015. Tevens komen 340 zonnepanelen op daken. Milieuwinst en het besparen op energiekosten.

Een ruime meerderheid van de bewoners (84 procent) van de eengezinswoningen heeft ‘Ja’ gezegd tegen energiebesparende maatregelen. Huurders konden binnen de plannen individueel kiezen voor zonnepanelen.

Woningen Grote Waal

Intermaris voert de werkzaamheden uit aan de woningen op Neptunushof 1 t/m 43, Orionstraat 2 t/m 24 (even), Plutohof 1 t/m 43, Siriusstraat 33 t/m 55 (oneven), Steenbokstraat 1 t/m 35 (oneven) en Sterrenweg 2 t/m 36 (even).

Meeste stemmen gelden

In 2014 vroeg de huurdersvereniging van de ‘puntdaken’ aan de bewoners of zij interesse hadden in vloerisolatie. Zij kregen veel positieve reacties. Daarom onderzocht Intermaris de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen uit te voeren. In februari presenteerde de verhuurder vervolgens het plan tijdens een informatiebijeenkomst.

Alle stemmen zijn inmiddels geteld en we hebben groen licht

Intermaris voert de werkzaamheden alleen uit als minimaal 70 procent van de bewoners instemt met de bijbehorende huurverhoging. Projectleider Marlijn Hemprig: “Alle stemmen zijn inmiddels geteld en we hebben groen licht. Dit betekent dat we de werkzaamheden bij alle woningen uitvoeren. Daarnaast plaatsen we bij 60 bewoners in totaal 340 zonnepanelen op het dak. Ook hadden 15 woningen nog geen gevelisolatie. Daar mochten de bewoners individueel voor kiezen. De eerder geïsoleerde gevels controleren we en vullen deze waar nodig aan.”

Lagere woonlasten

Om de betaalbaarheid van de woningen de komende dertig jaar te garanderen, brengt Intermaris energiebesparende maatregelen aan in haar woningen. De corporatie rekende uit dat de bewoners door vloer- en dakisolatie gemiddeld 40 procent kunnen besparen op hun energiekosten (bij gemiddeld energieverbruik).

“Huurders houden geld over en isolatie van de woning biedt meer wooncomfort”, aldus Hemprig. De woningen verbeteren van energielabel D naar energielabel B. De woningen met zonnepanelen hebben straks een A-label. De werkzaamheden worden uitgevoerd door aannemer Hemubo uit Almere en zijn in het najaar van dit jaar klaar.

Duurzaam wonen

De werkzaamheden in de wijk Grote Waal vallen onder het project ‘Duurzaam Wonen’. Dit project is gericht op de energieprestatie van de bestaande voorraad. Intermaris streeft naar een gemiddeld energielabel B voor het totale woningbezit in 2020. Daarom wil Intermaris in 2015 en 2016 zo’n 1.000 eengezinswoningen in Hoorn, Purmerend en Monnickendam voorzien van energiebesparende maatregelen. Dit zorgt ervoor dat bewoners aangenamer wonen. Met, als het aan Intermaris ligt, lagere woonlasten door een besparing op de energierekening.

Lees ook: