Fusie Waterlandziekenhuis en Westfriesgasthuis rond

Foto: Westfriesgasthuis

Patiënten verzekeren van medisch specialistische zorg in de regio. Met dat doel fuseren het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis. De twee ziekenhuizen hebben hun krachten officieel op 31 maart gebundeld en gaan samen verder als één ziekenhuisorganisatie met locaties in Purmerend, Hoorn, Volendam, Enkhuizen en Heerhugowaard.

“We zijn trots op de zorg die wij patiënten, van jong tot oud, dicht bij huis kunnen bieden,” zegt Arno Timmermans, voorzitter van de nieuwe raad van bestuur. “Het gaat om ziekenhuiszorg vanaf het begin van het leven, bijvoorbeeld bij de begeleiding van risicovolle zwangerschappen, tot aan het einde als mensen zeer ernstig ziek zijn. Het samengaan van de ziekenhuizen helpt ons om deze zorg samen kwalitatief nog beter te maken én in de regio te houden.”

Spreekuur op alle locaties
Patiënten kunnen straks nog steeds op alle locaties terecht voor een consult bij hun specialist. Zowel in Hoorn als in Purmerend blijven bijvoorbeeld een spoedeisende hulp en operatiekamers bestaan. In Purmerend gaat in de toekomst het accent liggen op minder complexe zorg en behandelingen die planbaar zijn. In Hoorn komt de nadruk op de complexe zorg te liggen. Voor sommige vervolgbehandelingen zullen patiënten iets langer moeten reizen: vanuit West-Friesland naar Purmerend en vanuit Waterland naar Hoorn. Uit marktonderzoek van de beide ziekenhuizen zou blijken dat patiënten bereid zijn iets langer te reizen als kwalitatief goede zorg iets verder weg beschikbaar is. De concrete plannen om de zorg te integreren worden in het komende jaar door de zorgprofessionals zelf gemaakt.

Nog geen nieuwe naam
Voorlopig behouden de locaties hun huidige naam. Het plan is om in 2018, als de zorg wordt geïntegreerd, een nieuwe naam te presenteren. In totaal werken er in het gefuseerde ziekenhuis bijna 3.000 medewerkers, van wie 246 medisch specialisten, samen voor de ongeveer 300.000 patiënten die de vijf locaties van het ziekenhuis jaarlijks bezoeken.