‘De Dodendraad’ in Museum van de 20e Eeuw

De Dodendraad
Foto: Museum van de 20e eeuw

Zo’n honderd jaar geleden stond de grens tussen Nederland en België onder stroom! Een 332 kilometer lang hekwerk met maar liefst 2000 volt wisselstroom om smokkelaars, spionnen en deserteurs tegen te houden. Terwijl er in onze tijd ook weer hekken worden gebouwd om mensen tegen te houden, staat het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn met de expositie ‘De Dodendraad’ stil bij deze afscheiding tijdens de Eerste Wereldoorlog.

De tentoonstelling ‘De Dodendraad‘ vertelt een spannend verhaal over spionage, smokkelhandel en het afsluiten van de grens tussen Nederland en België tijdens de Eerste Wereldoorlog. Op doortocht naar Frankrijk valt Duitsland op 4 augustus 1914 België binnen. België wordt vier jaar lang bezet terwijl Nederland buiten de oorlog blijft. Om smokkelaars, spionnen en deserteurs tegen te houden bouwen de Duitsers vanaf 1915 langs de Belgisch-Nederlandse grens “De Dodendraad”, een 332 kilometer lange versperring die onder 2000 volt staat.

De Draad kostte naar schatting vele honderden mensen het leven, maar kon niet voorkomen dat duizenden mensen op velerlei manieren de grens passeerden. Na het einde van de oorlog werd het dodenhek snel afgebroken. De tentoonstelling vertelt waarom “De Dodendraad” werd gebouwd, hoe zag die er uit en welke slimme manieren spionnen en smokkelaars bedachten om er door te breken. Ook is er aandacht voor grensversperringen in andere tijden (van de Romeinen tot en met nu).

De tentoonstelling werd ontwikkeld door ‘EersteWereldoorlog.nu’ met steun van de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting, het Algemeen Nederlands Verbond en de Erfgoedcel Hasselt (België). Voor meer info www.eerstewereldoorlog.nu

De tentoonstelling ‘De Dodendraad’ is in april en mei 2017 te zien in het Museum van de 20e Eeuw in Hoorn, zie www.museumhoorn.nl Daar is tot eind oktober 2017 ook nog een wisseltentoonstelling over 40 jaar Star Wars te zien. Sinds 1 januari 2017 is bij een bezoek aan het museum een gratis kopje koffie, thee of een ranja inbegrepen.