Opnieuw geld voor startersleningen in Hoorn

Foto: Gemeente Hoorn

De gemeente Hoorn stelt opnieuw 2.000.000 euro beschikbaar voor startersleningen. De Hoornse raad besloot dit afgelopen 28 juni. De starterslening is in 2003 in het leven geroepen en is bedoeld om starters op de woningmarkt in Hoorn te helpen. Vanaf woensdag 14 juli 2016 kunnen starters op de woningmarkt weer een aanvraag indienen.

“Wij vinden het belangrijk om juist bij een de aantrekkende woningmarkt en met strengere hypotheekregels starters te blijven helpen”, aldus wethouder Theo van Eijk. Vorig jaar konden 44 starters een huis kopen dankzij de leningen die dat jaar beschikbaar werden gesteld.

Wat houdt de regeling in?
Via de starterslening is het voor starters vaak mogelijk om bij een bank in aanmerking te komen voor een hypotheek. De regeling is alleen geldig voor inwoners uit Hoorn en dekt maximaal 20% van de kosten van de koopwoning (koopsom plus bijkomende kosten). De hoogte van de starterlening is maximaal €30.000,00. De kosten voor het verkrijgen van de woning in eigendom mogen niet hoger zijn dan € 210.000,00. De eerste drie jaar betalen de starters geen rente of aflossing over de lening. Na drie jaar volgt een toets of de starter de rente en aflossing over de lening kan betalen. Is dat niet zo, dan volgt na drie jaar opnieuw een toetsmoment.

Aanvragen
Vanaf woensdag 14 juli 2016 kunnen starters een aanvraag indienen bij de gemeente Hoorn. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst afgehandeld. De gemeente Hoorn adviseert om voor 30 september 2016 de starterslening aan te vragen. Dan heeft de Stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) nog de tijd om de aanvraag te toetsen en af te handelen, zodat de overdracht van de woning kan passeren bij de notaris voor 31 december 2016. Dit is handig, omdat er tot die datum een uitzondering gemaakt wordt voor de starterlening die niet periodiek voor een bepaalde periode afgelost wordt via een vast bedrag (annuïtair).

Meer informatie
Op de website www.hoorn.nl/starterslening staat alle informatie over de regeling en hoe starters nu al een afspraak kunnen maken voor de aanvraag. Voor de starterslening geldt: op=op.