Advies Commissie m.e.r. over gewenste inhoud milieueffectrapport

Foto: Plato F

De Commissie m.e.r. adviseert om in het milieueffectrapport voor de luwtemaatregelen in het Markermeer-IJmeer op de locatie ‘Hoornse Hop’ de maximale potentie voor natuur en waterkwaliteit in beeld te brengen.

De onafhankelijke Commissie m.e.r. is bij wet ingesteld en adviseert over de inhoud en de kwaliteit van milieueffectrapporten. Zij stelt voor ieder project een werkgroep samen van onafhankelijke deskundigen. De Commissie schrijft geen milieueffectrapporten, dat doet de initiatiefnemer. Het bevoegd gezag – in dit geval de gemeenteraad van Lelystad – besluit over het project. Zie ook www.commissiemer.nl.

Het project
De natuur in het Markermeer-IJmeer is de afgelopen decennia sterk in kwaliteit achteruit gegaan. Om de kwaliteit van het gebied te verbeteren en nieuwe ontwikkelingen mogelijk te maken hebben het Rijk en regionale overheden een aantal maatregelen voorgesteld. Een van deze maatregelen wordt nu door het Rijk uitgewerkt; het betreft de aanleg van dammen en een ondiep gebied op de locatie Hoornse Hop. Deze worden samen luwtemaatregelen genoemd, omdat er minder stroming en golfslag mogelijk is. Hierdoor ontstaan kansen voor de natuur.

Voordat de gemeenteraad van Lelystad hierover besluit, worden de milieugevolgen onderzocht in een milieueffectrapport. De gemeente Lelystad heeft de Commissie om advies gevraagd over de gewenste inhoud van het rapport.

Het advies
Het hoofddoel van de maatregelen die het Rijk wil uitvoeren in het Markermeer-IJmeer is verbeteren van de waterkwaliteit en de natuur. De Commissie adviseert daarom in het rapport ook een variant uit te werken met maximale opbrengst voor natuur en waterkwaliteit. In deze variant kan bijvoorbeeld door een slimme aanleg van afwisselend diepe en ondiepe zones waterriet beter groeien en kunnen rustige (recreatieluwe) zones gecreëerd worden door in het ontwerp natuurlijke barrières zoals dammen en ondieptes te gebruiken. Met behulp van deze variant komt de maximale potentie voor natuur en waterkwaliteit op de ‘Hoornse Hop’ in beeld, zodat de gemeenteraad hier desgewenst rekening mee kan houden bij het besluit over het bestemmingsplan.