Guus Meeuwis onthult monument d’Ampte

Foto: d'Ampte

Op woensdag 11 november heeft Guus Meeuwis het d’Ampte Monument voor de Vrijheid in Hoorn onthult. Dit monument is gemaakt door de leerlingen van de afdelingen Bouwen, Wonen & Vormgeven en Multitechniek van het Tabor college. De onthulling van het monument vormt de afsluiting van het themajaar Vrijheid op de locatie d’Ampte.

D’Ampte heeft er voor gekozen om in het kalenderjaar 2015 het thema Vrijheid centraal te stellen. Niet alleen is het nu 70 jaar na de bevrijding van ons land, maar meer dan ooit is de aandacht voor vrijheid van belang en wat dit voor ons allen betekent.

Guus Meeuwis is Vriend van de Vrijheid namens het Nationaal Comité 4 en 5 mei en was bereid om dit unieke monument in het bijzijn van de leerlingen, de ouders, de medewerkers en de vertegenwoordigers van het Nationaal Comité 4 en 5 mei te onthullen. Hij heeft in de aanloop naar de onthulling ook de tijd genomen om met de leerlingen in gesprek te gaan over het thema Vrijheid. Dat werd een mooi gesprek tussen hem en de leerlingen van het d’Ampte.

Het monument ‘spreekt woorden uit’ die voor de leerlingen belangrijk zijn als zij aan Vrijheid denken. De leerlingen hebben deze woorden bedacht. Tijdens de bijeenkomst vlak voor de onthulling werd door de leerlingen aan Guus Meeuwis gevraagd waaraan hij denkt bij het woord Vrijheid: “Vertrouwen staat voor mij centraal”, zo zei hij. Ook de leerlingen hebben het woord ‘vertrouwen’ gekozen om door het monument te laten ‘uitspreken’. Andere woorden die in het kunstwerk zijn verwerkt: Liefde, Respect, Hoop, Vrijheid.

Het d’Ampte monument voor de Vrijheid is op het terrein van de school geplaatst en is ontworpen door leerlingen en docenten (dhr. Pronk en dhr. Schoone) van de school. Tijdens de onthulling heeft Kenzo Roethof (4e klas Bouwen, Wonen&Vormgeven) een gedicht voorgelezen: ‘Welkom in mijn wereld’ van Mauricio Plat.

Zowel Guus Meeuwis als het Nationaal Comité 4 en 5 mei, als de medewerkers van d’Ampte zijn trots op de leerlingen en docenten die betrokken zijn geweest bij het maken van dit monument. Een blijvend aandenken dat elke dag weer herinnert aan wat vrijheid voor iedereen betekent, want de aandacht voor vrijheid gaat onverminderd door.