Hoorn krijgt met ‘NachtKapers’ haar eigen museumnacht

Foto: Op Roet

Hoorn, stad van zee, historie en cultuur, viert dit jaar de ontdekking van Kaap Hoorn. Vierhonderd jaar later, gaat het avontuur verder op zaterdag 13 juni, tijdens de nieuwe museumnacht van Hoorn: ‘NachtKapers’.

Vanaf 19.30 uur kapen (culturele) instellingen, theatermakers, kunstenaars, ondernemers en inwoners de stad en nemen je mee op ontdekkingstocht. Historische personages dwalen door nauwe straatjes, musea openen hun deuren na sluitingstijd en het programma leidt je lang kunst, dans, mode, theater en natuurlijk de prachtige historische verhalen. Ook de burgemeester Onno van Veldhuizen heeft een rol en kaapt deze avond het Statenlogement in de rol van Nachtburgemeester.

Nachtkapers-Hoorn-Map-teaser_resize

Reis door Hoorn

Er zijn ruim twintig locaties te ontdekken. Bekijk de preview van 50/50 over de reis van Tim Knol naar Kaap Hoorn in Cinema Oostereiland of droom mee met Poolse Vis op het Baatland. Herleef gouden tijden en ervaar Hoorn door de ogen van de 17e eeuw, bij de Oudheidskamers of de korte scènes van theatergezelschap Op Roet. Op de gevel van het Westfries Museum wordt getekend en geschilderd met licht door het LiGHT-UP Collective, en in het museum zelf kun je met de Oculus Rift VR ervaren hoe het is om de Kaap te ronden.

Lokaal talent

Mode-icoon Sepehr Maghsoudi, Boxie, stadsdichter Hedwig Baartman en Wouter Hakhoff presenteren ook hun kunsten. Daarbij zijn aanwezig de ontwerpers Pini Piru en Label 148 in Het Huis Verloren met de unieke Kaap Hoorn T-shirts, samen met onder andere Cor Bakker en de Chileense band Bordemar.

Kinderen

Voor kinderen is een heel nieuw museum samengesteld. Het Juttersmuseum op het Julianapark, dat omgetoverd wordt tot een nieuwe wereld. Neem een plastic fles of een plastic tasje mee en leer hoe je hier nieuwe dingen mee maakt. Of help kunstenaar Boxie met zijn kunstwerk over duurzaamheid.

NachtKapers is gratis toegankelijk en start om 19.30 uur vanaf meerdere startlocaties. Meer informatie op: www.nachtkapers.nl.

Lees ook: