Aankomst VOC-schip in Hoorn op video

Ruim 15.000 mensen waren aanwezig bij het onthaal van het replica VOC-schip de Halve Maen op zaterdagmiddag 24 mei. De komende vijf jaar is het schip in handen van het Westfries Museum en kan vanaf 30 mei worden bezocht door het publiek. Hoorn op Video maakte een reportage van de middag.

Henry Hudson, kapitein van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC), ontdekte ruim 400 jaar geleden met de Halve Maen Manhattan, waar later Nieuw-Amsterdam werd gesticht, het huidige New York.

Het schip werd in 1989 nagebouwd in opdracht van de Nederlandse Amerikaan Andrew Hendricks. Hij is oprichter van het New Netherland Museum, dat het schip heeft uitgeleend aan Hoorn.

Met het overhandigen van de scheepsdocumenten en het onderteken van de proclamatie, werd de Halve Maen zaterdag symbolisch overhandigd aan Hoorn.

Bezoeken Halve Maen

Het schip komt op het zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn te liggen. De bemanning neemt bezoekers in een rondleiding van 45 minuten mee in de spannende verhalen die het schip vertelt. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via www.halvemaenhoorn.nl.

Ga naar de Facebook pagina van Hoorn op Video.

Lees ook:

Bron: Nieuws.nl (ANP)