Intermaris tekent convenant met Centraal Wonenproject Jozefhuis aan Achterom

Foto: cc Erik Baas (Wikimedia)

Het bestuur van het Centraal Wonenproject Jozefhuis aan het Achterom en Intermaris tekende woensdag 6 mei een convenant. Door een onbedoeld ‘woningeffect’ ontstonden verschillen in de huren. De bewoners kaartten dit aan bij de woningcorporatie.

Huren stegen en verschillen ontstonden tot onvrede van de bewoners. “Het is goed dat bewoners dit probleem hebben geagendeerd bij Intermaris. Standaard zijn huren opgebouwd in een woningbouwwaardering. Door de monumentenpuntenwaardering ontstond een onbedoeld woningeffect”, verklaart woordvoerder Brenda Blankendaal van Intermaris.

Regie

Het Jozefhuis is een monumentaal pand aan het Achterom met 31 woningen. “Het is eigenlijk een dorp midden in de stad. We wonen zelfstandig, maar zorgen samen voor de tuin en de algemene ruimtes”, aldus bestuurslid Marianne Veerlaag.

Het bestuur draagt binnen het woonproject – gemiddeld eens in de drie jaar – zelf kandidaten aan voor een leeggekomen woning. Bij onderlinge woningruil merkten bewoners echter dat huren flink stegen.

“Dat bewoners meer de regie nemen over hun woning, past helemaal in deze tijd. Het sluit daarmee ook aan bij de uitgangspunten van de nieuwe WoningWet”, aldus vestigingsmanager Han Leurink van Intermaris.

Afspraken

In het convenant werden drie belangrijke afspraken vastgelegd. De eerste is dat het Jozefhuis zelf kandidaten voordraagt voor een leeggekomen woning. Daarnaast kan door de samenstelling van de huurprijs, de tweede afspraak, mensen met zowel een laag als een hoog inkomen wonen in het Jozefhuis.

“Er zijn altijd mensen die tussen het wal en het schip zitten. Zij komen niet in aanmerking voor de vrije sector of kunnen geen woning kopen”, aldus Blankendaal. Woningbouwcorporaties moeten zorgen, en zo ook Jozefhuis, dat tien procent van de bewoners boven de inkomensgrens van 34.000 euro zit. “Daarnaast bestond ruimte om het onbedoelde effect in monumentenpuntenwaardering terug te draaien.”

De derde afspraak gaat over het overleg over onderhoud, dat is twee keer per jaar.

Transparantie

De afspraken met het Jozefhuis bestonden al langer. Maar vanuit Intermaris en het Jozefhuis was er behoefte aan transparantie en duidelijkheid over ieders rechten en plichten. Leurink legt uit: “De manier waarop het Jozefhuis nieuwe huurders toewijst, maken we zo transparant. Zodat ook woningzoekenden weten waar ze aan toe zijn als zij in aanmerking willen komen voor een woning in het Jozefhuis. En dat geldt niet alleen voor het Jozefhuis, maar ook voor andere woongemeenschappen.”

Veerlaag is erg tevreden over de manier waarop het tot stand kwam: “Samen met medebestuurders Jelly Drijfhout, Ben Hart, Rosanne Jeurissen en tot voor kort ook Samir Bashara, werkten we drie jaar aan dit convenant. We waarderen het zeer dat Intermaris naar onze wensen heeft geluisterd en maatwerk heeft geleverd. Samen vonden we een mooie middenweg.”

Lees ook: