Aandelen in VOC-schip de Halve Maen als vanouds

Foto: Gemeente Hoorn

Op 23 mei vaart de VOC-replica de Halve Maen binnen vanuit New York. Een museumschip dat vijf jaar in de Hoornse haven komt te liggen en meevaart met SAIL Amsterdam. Een totaalproject dat gesteund kan worden door een aandeel te nemen in de Halve Maen, als vanouds.

VOC-Aandeel-Enkhuizen-voorkant-2  ‘De VOC was de eerste onderneming ter wereld die werd gefinancierd met de uitgifte van aandelen. Het oudste aandeel ter wereld, een aandeel van de VOC-Kamer Enkhuizen uit 1606 wordt bewaard in het Westfries Archief en is vanaf november 2015 te zien in het Westfries Museum’, zo vermeldt de organisatie.

In ruil voor aandelen

In totaal worden er 500 individuele aandelen uitgegeven, zodat het project de Halve Maen in Hoorn kan worden gesteund. Een aandeel kost € 50,-. Op moment zijn rond de honderd loten verkocht.

HalveMaen-LeentjeLinders-213x300Daarvoor ontvangen aandeelhouders een prachtig genummerd aandeel op naam, ontworpen door kunstenares Leentje Linders en krijgen deze aandeelhouders een uitnodiging voor een speciale avondrondleiding op de Halve Maen en loten zij mee om mee te mogen varen met de Halve Maen.

Lees ook: