Forse stijging aantal verwarde personen in West-Friesland

Foto: cc Jeff Kubina

Het aantal meldingen bij de politie van overlast door verwarde personen is in 2014 sterk toegenomen. Landelijk is er sprake van een stijging van ruim 14 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook bij de gemeenten in West-Friesland, behalve Opmeer, is een forse stijging te zien.

In 2014 werden agenten in Hoorn in totaal 326 keer afgestuurd op incidenten met ‘verwarde of overspannen personen’. Dit is vijftig keer meer dan een jaar eerder.

Overlast

“Het gaat om kleine opstootjes, maar soms ook om incidenten waarbij iemand in verwarde toestand een bedreiging vormt voor zichzelf en/of zijn omgeving. Hoewel de ‘zorg’ in eerste aanleg verantwoordelijk is, doet de politie er alles aan om bij overlastmeldingen van verwarde personen noodhulp te verlenen en zorg te signaleren. Hierin werkt de politie in de regio nauw samen met GGD (namens de gemeente), GGZ en Breiderstichting”, aldus Menno Hartenberg, woordvoerder van de politie Noord-Holland.

Oorzaak

Hoewel Schippers niet wil spreken over een causaal verband, zou de toename te maken kunnen hebben, doordat de mensen met psychische problemen meer thuis behandeld worden. Tot 2020 zal het aantal bedden in de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) met ruim 30 procent afnemen. Andere mogelijke oorzaken die worden gegeven zijn de onrust in de wereld, de economische crisis, de aandacht in de media of onzekerheid over veranderingen in de langdurige zorg.

Nu de GGZ ambulanter is georganiseerd en gemeenten verantwoordelijk zijn voor de zorg, is het noodzakelijk dat de politie nog sterker investeert in samenwerking met de GGZ en andere zorginstellingen.

Aanpak

De politie in Hoorn en omgeving heeft sinds enkele jaren structureel overleg met GGD, GGZ en Breiderstichting in een casusoverleg waarin de aanpak van overlast door verwarde personen wordt besproken. “Doordat problemen vroegtijdig gesignaleerd worden, kan snel hulp worden verleend. Hierdoor kan worden voorkomen dat verwarde personen in de politiecel terecht komen of door de politie vervoerd worden indien zij geen strafbare feiten hebben gepleegd”, aldus de woordvoerder.

“Deze personen hebben immers meer baat bij opvang door hulpverleners. Hulpverlening die door het casusoverleg ook eerder en door de juiste instelling gegeven kan worden. In de aanpak van overlastgevend en crimineel gedrag door verwarde personen (of herhaling hiervan) is repressie dus niet per definitie het (enige) antwoord. Andere partijen zijn nodig voor een integrale, persoonsgerichte benadering. Repressie of een strafrechtelijke aanpak maakt onderdeel uit van de oplossing.”

Lees ook: