Kans van slagen voor rij-examen bij startende rijschoolhouders in de regio

Foto: voorbereidrijles.nl

De gemiddelde slagingskans voor het halen van je rijbewijs in één keer is in West-Friesland 59 procent, haast gelijk aan het landelijk gemiddelde. Bij startende rijschoolhouders ligt dit percentage met 42,5 procent een stuk lager. Is het oppassen geblazen bij het kiezen van een rijschool in de regio Hoorn?

“Gevorderde rijschoolhouders – die meer dan vier jaar bestaan – hebben uiteraard meer ervaring. Toch kunnen rijschoolhouders met veel leerlingen ook een lager slagingspercentage hebben”, aldus Metin Sahin van Rijschool Hoorn, geclassificeerd als starter met iets minder dan twee jaar ervaring.

Slagingspercentage

“Je bent afhankelijk van een leerling. Een leerling kan goed voorbereid zijn, maar veel spanning hebben met het afrijden, waardoor herkanst moet worden. Een andere keer heb je een natuurtalent  die in minder dan twintig lessen afrijdt”, zegt Metin, die aangeeft dat cijfers per kwartaal worden gemeten door Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Zijn resultaat is dit kwartaal 77 procent. Op moment geldt een percentage van 61 en 65 procent. Cijfers die zijn te vinden op rijschoolgegevens.nl.

De starter streeft daarentegen naar een slagingspercentage van 80 procent bij de eerste keer afrijden. Een hoog slagingspercentage dat ook te halen is door veel te lessen. Metin: “Als rijschoolhouder moet je wel eerlijk blijven, als een leerling er klaar voor is mag hij/zij op examen. Daarnaast zijn er leerlingen die te snel willen afrijden. Dan moet ik echt waarschuwen, bespaar niet op je rijlessen. Onvoldoende voorbereiding resulteert in onnodig zakken.”

Advies

Cbr adviseert voldoende aandacht te besteden aan het vinden van de opleiding die past. “We raden jongeren én ouders aan om zich echt te verdiepen als ze een rijopleiding kiezen via bijvoorbeeld rijscholenkiezer.nl. Je wilt dat je kind een veilige bestuurder is. Als een kind naar de middelbare school gaat, besteden ouders en kind veel tijd aan het vinden van een passende opleiding. Dat zou je bij de rijopleiding ook moeten doen. Want daar leer je de vaardigheden die je nodig hebt”, aldus woordvoerder Nathalie Dingeldein van CBR. “Vraag na bij vrienden en familieleden wat hun ervaringen zijn met een rijschool. De rijopleiding is namelijk echt de basis voor een veilig leven op de weg.”

Lees ook: