Moderne Japanse schilderkunst van Ingo Leth in Galerie Zwijsen aan Molensteeg

Foto: Schilderwerk Ingo Leth

Voor Japanse schilderkunst van Ingo Leth kun je vanaf aanstaande zondag 1 februari gratis naar Galerie Wim Zwijsen aan de Molensteeg 8. Op de vernissage van de tentoonstelling Fly birdie fly is de kunstenaar van 16.00 tot 17.30 uur aanwezig om u te woord te staan.

Fly birdie fly is tot 28 februari te bezichtigen van woensdag tot en met zaterdag van 14.00 tot 18.00 uur. Tevens is de galerie op de eerste zondag van de maand geopend tijdens Cultuurroute Hoorn.

Ingo Leth

In het begin van de jaren 90 kwam Ingo Leth uit Duitsland naar Nederland. De kunstenaar ontdekte Japanse kunst als scheppingsbron om daar vervolgens een intensieve dialoog mee aan te gaan. Toen hij eenmaal gekozen had voor een eigen individuele expressie waarbij hij wisselend abstractie en figuratie verkende.

Inspiratie

Geïnspireerd werd hij o.a. door het waar gebeurde verhaal ‘Sadako will leben’ van de Duitse schrijver Karl Bruckner over Sadako Sasaki, een meisje dat als vierjarige de atoombomaan- val op Hiroshima van 6 augustus 1945 overleefde, maar tien jaar later getroffen werd door leukemie ten gevolge van de straling waaraan zij bloot gesteld was. In het ziekenhuis begon zij in de origami-techniek kraanvogels – teken van vrede, trouw, lang leven en geluk – te vouwen.

Legende

Een oude, Japanse legende wil dat wie 1000 kraanvogels gevouwen heeft, een lang leven beschoren is. Sadako kwam tot 990 kraanvogels en overleed toen. Ingo Leth vouwt diezelfde kraanvogels en schildert deze bovendien als de traditionele geluksbrengers.

Lees ook: