Mijlpaal Westfries Archief: één miljoen historische personen online

Foto: Westfries Archief

Het archief met één miljoen historische personen uit West-Friesland is via de website van het Westfries Archief te bekijken. ,,Een mijlpaal behaald door vrijwilligers”, aldus de organisatie.

,,Al jarenlang werken vrijwilligers aan de invoer van persoonsgegevens. De ingevoerde informatie komt uit oude Westfriese kerkboeken van voor 1811 met daarin aantekeningen over geboorte, overlijden en trouwen. Uit deze boeken is allerlei informatie van personen overgenomen. Zoals voornaam, achternaam, geboortedatum, trouwdatum, adres, et cetera. Een schat aan genealogische informatie. Alles is doorzoekbaar op de website van het Westfries Archief. Wij van het Westfries Archief zijn bijzonder trots op onze vrijwilligers en we willen hen bedanken voor hun inzet.”

Ooit begon een kleine groep vrijwilligers op initiatief van de Nederlandse Genealogische Vereniging (afdeling Oostelijk Westfriesland) met het invoeren van deze gegevens. Al jarenlang werkt de groep hard aan het indexeren van de boeken. Sinds ruim een jaar worden ook de gegevens uit oude lidmatenboeken (hierin werden de namen van lidmaten van een kerkgenootschap genoteerd) ingevoerd via het crowdsourcingplatform Vele Handen. En nu is dan de miljoenste persoon zichtbaar op de website.

Zoeken door de persoonsgegevens? Kijk dan op www.westfriesarchief.nl en klik daar door naar ‘personen’.