Kunstwerk ‘Snoepman in boot’ in vijver wijkpark Risdammerhout

Foto: aangeleverd

Kunst in de wijk vind je in Risdam. Sinds eind december ligt een werk in de vijver van het wijkpark Risdammerhout. Ook wel ‘Snoepman in boot’ genoemd. Het werk is van Merijn Bolink. Op woensdag 18 februari wordt het kunstwerk officieel onthuld door wethouder Judith de Jong.

In 2013 benaderde het Overleg Leefbaarheid Risdam Zuid en Nieuwe Steen de gemeente met de vraag of er meer kunst in de Risdam kon komen. De Commissie Beeldende Kunst (CBK) en de gemeente zijn samen met het Overleg Leefbaarheid op zoek gegaan naar een goede locatie voor een nieuw kunstwerk voor de wijk. Deze locatie is gevonden in wijkpark Risdammerhout.

,,Kunst is belangrijk voor de identiteit van de stad en de wijken. Ik ben blij dat ook de bewoners daar zo over denken en zelf bij ons aankloppen met verzoeken. Daar hebben we hier in Risdam graag aan voldaan”, aldus De Jong.

Opdracht
Een buurtvertegenwoordiging uit de wijk heeft samen met de CBK gekozen voor de Amsterdamse kunstenaar Merijn Bolink als meest geschikte kunstenaar voor deze opdracht. Hij heeft ruime ervaring met kunst in de openbare ruimte. Zijn werk ‘Man en schaap’ won in 2011 de Amsterdamse straatkunstprijs.

Bolink heeft vervolgens een ontwerp gemaakt waarover alle betrokkenen enthousiast waren. Dit ontwerp heeft uiteindelijk geleid tot het kunstwerk dat nu geplaatst is. Het kunstwerk heeft officieel geen naam, maar wordt in de wandeling ‘Snoepman in boot’ genoemd. Het bestaat uit een mens-figuurtje opgetrokken uit snoepjes (gemaakt van hout, kunststof en piepschuim, overtrokken met een speciale coating) dat in een speciaal voor dit werk vervaardigd aluminium bootje zit.