In een recent onderzoek is vastgesteld dat meer dan de helft van de jongeren in Hoorn te maken heeft met financiële zorgen, zoals onbetaalde rekeningen en betalingsachterstanden. Deze zorgen hebben vaak betrekking op achteraf betalen, leningen bij vrienden of familie en de zorgverzekering. Geldstress onder jongeren blijkt een groeiend probleem te zijn, waarbij 59 procent van hen zich zorgen maakt of ze alle rekeningen kunnen voldoen. Daarnaast vreest 50 procent dat financiële problemen impact hebben op hun sociale relaties.
Ondanks het feit dat jongeren hun geldzorgen delen met hun naaste omgeving, blijkt slechts een beperkt aantal van hen de weg te vinden naar professionele hulpinstanties. Velen zijn niet bekend met de beschikbare ondersteuning. Wethouder Karin Hakhoff benadrukt het belang van financiële educatie en laagdrempelige hulp voor jongeren, die cruciaal zijn om torenhoge schulden te voorkomen.
Ter bevordering van financiële bewustwording onder jongeren organiseert de gemeente Hoorn van 24 tot 28 maart de 'Week van het Geld'. Tijdens deze week zullen organisaties zoals WerkSaam, 1.Hoorn en Schuldhulpmaatje aanwezig zijn op scholen om met jongeren in gesprek te gaan over geldstress en mogelijke oplossingen. Daarnaast wordt de geldkrant verspreid in Westfriesland, boordevol tips over verstandig omgaan met geld.
Om jongeren effectief te bereiken, heeft de gemeente Hoorn een nieuw initiatief gestart in samenwerking met Geldfit. Jongeren die kampen met geldstress kunnen op een laagdrempelige manier contact opnemen via WhatsApp, telefoon of anonieme chat voor advies over hun financiële situatie. Geldfit helpt hen de juiste hulp in de omgeving te vinden, zoals vrijwilligersorganisaties zoals Humanitas, Schuldhulpmaatje en Stichting Netwerk, om samen te werken aan oplossingen tegen geldstress.
Voor meer informatie over financiële ondersteuning en hulp bij geldzorgen kunnen geïnteresseerden terecht op de website van de gemeente Hoorn: www.hoorn.nl/geldzaken of op de website van Geldfit: www.geldfit.nl.