Prostaatkanker beter in beeld dankzij nieuwe PSMA-scan bij Westfriesgasthuis

Foto: Westfriesgasthuis

Vanaf nu kunnen patiënten met prostaatkanker ook in het Westfriesgasthuis terecht voor een zogenoemde PSMA-scan. Daarmee kan prostaatkanker beter in beeld worden gebracht. Bijkomend voordeel: patiënten uit de regio hoeven hiervoor niet meer naar een ziekenhuis dat verder weg ligt.

De PSMA-scan bestaat uit een PET-scan en CT-scan. Voorafgaande aan de scan krijgen patiënten een licht radioactieve vloeistof ingespoten. Die vloeistof is speciaal geschikt om prostaatkanker en uitzaaiingen ervan zichtbaar te maken. Voorheen werd voor de PET/CT-scan alleen een 18 FDG vloeistof gebruikt, maar via die stof is prostaatkanker niet op te sporen. Het nieuwe type vloeistof PSMA kan dat wel en is specifiek ontwikkeld voor prostaatkanker. Nucleair geneeskundige Annemarie van Dongen: “Doordat we deze vloeistof nu gebruiken, kunnen ook patiënten met prostaatkanker bij ons terecht en hoeven ze niet naar een ander ziekenhuis te reizen. We kunnen dus meer patiënten helpen.”

Voorstel onderzoek
Steeds meer Nederlandse ziekenhuizen gebruiken dit PSMA-onderzoek bij de diagnose van prostaatkanker. De uroloog of internist kan dit gecombineerde onderzoek voorstellen als de prostaatkanker na een eerdere behandeling is teruggekeerd, of als bij een ander onderzoek zoals MRI een afwijking is gevonden waarvan niet zeker is of het een tumor betreft. Jaarlijks wordt bij circa 10.000 mannen prostaatkanker vastgesteld.