Op Roet wint Europese Amateo Award

Foto: Op Roet

Stichting Op Roet uit Hoorn heeft afgelopen donderdag in de Sloveense hoofdstad Ljubljana de Amateo Award 2018 in ontvangst mogen nemen voor hun laatste locatievoorstelling EdvanHoornFuckthesystem. De prijs werd voor de eerste maal uitgereikt. Amateo is het Europese Netwerk voor actieve participatie in culturele activiteiten. Het netwerk wordt gevormd door culturele instellingen en organisaties uit verschillende Europese landen.

In totaal waren er 42 cultuurprojecten aangemeld uit 16 verschillende Europese landen. Er werden vijf projecten genomineerd waaronder Op Roet. Volgens het jury rapport demonstreren zij allemaal de kracht en het grote bereik waar goede amateurkunst toe in staat is. Daarnaast hadden alle projecten een duidelijke link met de actualiteit.

Voor de EdvanHoornFucktheSystem voorstelling waren dat de gebeurtenissen rondom vluchtelingenkampen in het Midden Oosten, met een grote rol voor de eenling in gevecht met de systemen. Met een cast van 40 spelers/zangers waaronder twintig nieuwkomers, was het een voorstelling die het publiek op verschillende momenten in beweging bracht.

Met het winnen van de Amateo Award mag Op Roet zich ook een jaar lang ambassadeur noemen van het gedachtengoed achter de prijs. Schrijfster en bedenker van de voorstelling Ingrid Docter hierover; ‘ Het laat zien dat je door het inzetten van kunst en cultuur veel kunt bereiken. In ons geval waren dat de nieuwkomers, die door mee te doen aan de voorstelling niet alleen meer taalvaardigheid kregen, maar ook een gezicht kregen. Door na de voorstelling een aantal ontmoetingsavonden te organiseren, waarbij Nederlanders aan tafel gingen bij de nieuwkomers en er gesprekken op gang kwamen, zijn tientallen contacten ontstaan variërend van taalmaatje en samen muziek maken tot bij elkaar eten of het helpen bij het zoeken naar werk of het opstellen van brieven. Met deze prijs op zak hopen we nu ook in Europees verband dit gegeven verder te kunnen uitdragen en te stimuleren.’

Een vervolg op de Ed van Hoorn productie is inmiddels in de maak. Het wordt een intieme voorstelling waarbij onderzocht wordt of de westerling wel vriend kan worden met de Arabier. Ondanks of juist dankzij alle verschillen die er zijn. Medio dit najaar gaat deze voorstelling gespeeld worden op scholen, bij gemeenten en in theaters. Meer info zie ook www.op-roet.nl

Reacties

article
16744
Stichting Op Roet uit Hoorn heeft afgelopen donderdag in de Sloveense hoofdstad Ljubljana de Amateo
https://hoorn.nieuws.nl/2018/05/11/op-roet-wint-europese-amateo-award/
2018-05-11T23:43:13+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/167/2018/05/12012221/op-roet-wint-4.jpg
Amateo Award, europa, Hoorn, ljubljana, Op Roet
Kunst en cultuur, Nieuws