Hoornse moskee preekt jihad

Foto: Free Quran verses

De Turkse moskee aan de Vredehofstraat in Hoorn is in opspraak geraakt. De moskee heeft afgelopen vrijdag een door Turkije gedicteerde preek over jihad en martelaarschap voorgedragen. Zo meldt de Telegraaf.

Volgens de krant, die de preek in Hoorn heeft opgenomen, vertaald en vergeleken met de originele tekst vanuit het Turkse Ministerie van Godsdienst(Diyanet), klonk in Hoorn de gevreesde jihadpreek die Diyanet deze week door Europa stuurde. De Turkse regering wil met het dictaat draagvlak creeren voor de aanval tegen de Koerden in het Syrische Afrin.

Op de geluidsopname die tijdens de preek in de Hoornse moskee zijn opgenomen zijn teksten te horen als: ’Onze soldaten laten aan de hele wereld zien dat wij zonder twijfel alles opofferen om ons geloof, vlag en land te beschermen. (…) Iedere zoon van ons land die in de kracht van zijn leven de zoete nectar van het martelaarschap drinkt, schreeuwt ons dit toe. (…) Degene die sterft op de weg van Allah, noem die nooit dood, maar noem die levend’.

Diyanet stelt in een reactie dat de Imams hun preken tegenwoordig zelf schrijven en dat de oorlogspreek nergens in Nederland te horen is geweest: “Dat is een leugen. Dat kan niet. Sinds een jaar gebruiken wij eigen preken in plaats van de officiële teksten uit Turkije. De Nederlandse preek van deze vrijdag ging over liefdadigheid.”

Burgemeester Jan Nieuwenburg reageert: ‘Als dit inderdaad is gebeurd, dan is dat zeer ernstig. Maar we moeten nu eerst de feiten op tafel krijgen. Op basis daarvan bepalen we of en welk vervolg we hieraan moeten geven. We gaan in ieder geval op zeer korte termijn in gesprek met het moskeebestuur.’

Minister Koolmees van Sociale Zaken zal de zaak ook onderzoeken.