Lezing Geert Snoeijer over weeskinderen van de VOC

Foto: Geert Snoeijer

Zijn portretten van de nazaten van de VOC zijn te zien in Australië, Zuid-Afrika, in Indonesië én in Hoorn.
Het Westfries Museum organiseert op zondag 26 maart een bijzondere lezing over ‘zijn’ tentoonstelling Vêrlander, weeskinderen van de VOC. Initiatiefnemer en documentair fotograaf Geert Snoeijer geeft een kijkje in de keuken van de totstandkoming van zijn portretten.

De Amsterdamse fotograaf Geert Snoeijer (1968) is een nieuwsgierige reiziger in hart en nieren. Na een korte carrière als advocaat in Brussel en Amsterdam maakte hij de overstap naar de fotojournalistiek. Bij het Parool ontwikkelde hij zijn kennis over het vak. Als freelancefotograaf maakte hij daarna diverse reportages en portretten voor nationale en internationale media. Zo maakte hij onder meer een prachtige reportage over de DDR, 20 jaar na de val van de muur.

Geluk, welvaart en avontuur
Zijn interesse voor de nazaten van de VOC begon in 2009, het jaar van de viering van 400 jaar New York. Voor een expositie in het stadhuis van Amsterdam fotografeerde hij de afstammelingen van de pioniers die zich in de 17e eeuw vestigden in de Amerikaanse kolonie Nieuw Nederland. In 2012 maakte hij samen met erfgoedexpert Gunay Uslu een tentoonstelling over Nederlandse pioniers in Turkije voor het Amsterdam Museum over de zoektocht naar geluk, welvaart en avontuur.

Vêrlander
Vêrlander, weeskinderen van de VOC, is zijn tot nu toe grootste project dat twee jaar in beslag nam. Hij reisde ervoor naar Zuid-Afrika, Indonesië en Australië. De vraag die hem bezighield: Wat is er werkelijk overgebleven van de band van al de nazaten van de VOC met hun echte en gedroomde voorouders? En waarom en op welke wijze speelt deze navelstreng nog zo’n rol in hun dagelijkse leven. Hij zocht samenwerking met een team van experts: historicus Bart de Graaff, taalwetenschapper Aone van Engelenhoven (Universiteit Leiden) en antropologe Nonja Peters (Curtin University, Australië). Met als resultaat exposities op vier continenten en een lijvig boek over dit tot nog toe verborgen hoofdstuk van de VOC-geschiedenis.

Ruim dertig van de portretten van Geert Snoeijer zijn tot en met 9 april te zien in het Westfries Museum tijdens de tentoonstelling Vêrlander, weeskinderen van de VOC .

Programma lezing
De lezing van Geert Snoeijer op zondag 26 maart begint om 11.30 uur met een ontvangst in de 17e- eeuwse Schutterijzaal met koffie, spekkoek en een VOC-drankje. Om 12.00 uur vertelt Geert Snoeijer over zijn project en hoe hij te werk ging om mensen op de foto te krijgen in de meest afgelegen uithoeken ter wereld. Vanaf 13.00 uur is er gelegenheid om de expositie Vêrlander, weeskinderen de VOC en de rest van het museum te bezoeken. De kosten voor deze lezing zijn € 14,95. Wie een museumkaart heeft betaalt € 9,95. Reserveren kan via www.wfm.nl.