Westfriesland werkt samen aan beschermd wonen, opvang en zorg

Foto: Westfriese gemeenten

De wethouders zorg in Westfriesland hebben hun handtekening gezet onder het convenant ‘Samenwerken aan beschermd wonen, opvang en zorg’. Het gaat om afspraken over de kosten, uitvoering en afstemming van taken tussen de regiogemeenten voor de komende jaren.

Deze combinatie van zorg is bedoeld voor kwetsbare groepen inwoners. Inwoners die door beperkingen, verslaving of psychische problemen een tijd niet zelfstandig kunnen wonen of dakloos zijn, of waar dit dreigt te ontstaan. Het kan om ouderen gaan, maar ook om een moeder die met haar kindje in een blijf-van-mijn-lijfhuis woont. De regio werkt samen met zorgpartners en woningcorporaties om de ondersteuning te bieden die nodig is. Doel van de zorg is dat zij zoveel als mogelijk thuis kunnen wonen en hun dagelijkse leven (weer) kunnen oppakken.

Samen oriënteren en ervaringen meenemen
De gemeenten zijn sinds 2015 samen verantwoordelijk voor deze zorgtaken. In Westfriesland zijn de gemeenten individueel verantwoordelijk zijn voor dagbesteding en begeleiding. Hoorn is als centrumgemeente verantwoordelijk voor de maatschappelijke opvang en beschermd wonen. De regiogemeenten oriënteren zich samen op het organiseren van de maatschappelijke opvang en beschermd wonen. Wetswijzigingen en de ervaringen uit de praktijk kunnen zij hierin meenemen. Tegelijkertijd werkt de regio in samenwerking met betrokken partners aan het lokaal organiseren van deze zorgtaken. De afspraken in het samenwerkingsconvenant zijn hiervoor een goed vertrekpunt.

Vanaf 2020 draagt iedere gemeente verantwoordelijkheid
‘De komende jaren nemen wij als centrumgemeente de regie voor het proces en de kosten voor de opvang. Vanaf 2020 zullen ook de andere zes regiogemeenten afzonderlijk budget ontvangen en de verantwoordelijkheid dragen voor de opvang binnen de gemeentegrenzen’, aldus wethouder Nel Douw van de gemeente Hoorn.

Aansluiten op wat beste is voor inwoners
‘We oriënteren ons op het lokaal organiseren van de opvang om dit aan te laten sluiten op wat het beste is voor deze inwoners. Met het oog op deze ontwikkeling trekken we samen op met betrokken partijen in het veld. Denk aan onze zorgpartners, maar ook de verslavingszorg en woningcorporaties. Met die praktijkinzichten kunnen we bekijken op welke punten het beleid kan worden aangescherpt. Een voorbeeld hiervan is het koppelen van wonen aan het Wmo-beleid’, aldus wethouder Wim Bijman van de gemeente Koggenland.