Hoorn heeft eerste gemeentelijk archeologisch monument

Foto: Gemeente Hoorn

Het college heeft de 16e-eeuwse gemetselde watergang onder de Boterhal en het Glop aangewezen als gemeentelijk archeologisch monument. Dit is het eerste archeologische monument in Hoorn.

De gemetselde watergang die in 2015 werd herontdekt, behoort onlosmakelijk tot de ontstaansgeschiedenis van Hoorn. De gang maakt deel uit van een historisch gegroeid stelsel van overkluisde watergangen en riolen in Hoorn dat al in de 15e eeuw zijn oorsprong vindt. Het deel onder de Boterhal dateert van vóór 1563 en is de oudste nog bestaande gemetselde watergang in Hoorn die behouden is gebleven.

Archeologisch monument
Vereniging Hendrick de Keyser is eigenaar van de gemetselde watergang en is positief over de aanwijzing tot gemeentelijk monument. Wethouder Judith de Jong: ‘Vanwege de hoge cultuurhistorische waarde is het van belang om het laatste deel van dit unieke gangenstelsel ook voor de toekomst te behouden en te beschermen. De 16e-eeuwse gemetselde watergang is ons eerste monument onder de grond, dat maakt het extra bijzonder.’ Hoorn heeft meer dan 800 monumenten boven de grond.

Toegankelijk voor publiek
De gemeente werkt eraan om de gemetselde watergang in het straatwerk zichtbaar te maken en deels toegankelijk te maken voor het publiek. De toegang zal bestaan uit een afsluitbare opening en een trap in de verlichte gemetselde watergang. Op deze manier kan in de eeuwenoude overwelfde gang en naar de historische overgangen in het metselwerk gekeken worden. Bij de toegang komt informatie over dit bijzondere stukje stadsgeschiedenis. Wethouder Judith de Jong: ’We vinden het belangrijk om erfgoed en stadspromotie aan elkaar te verbinden. Door ons erfgoed beleefbaar te maken, wordt onze stad extra aantrekkelijk om te bezoeken, en kunnen nog meer inwoners en bezoekers hiervan genieten.’ Het streven is om op Open Monumentendag op 10 en 11 september de eerste bezoekers te ontvangen.