Eerste rolcontainers zijn uitgedeeld in Hoorn

Foto: Gemeente Hoorn

Wethouder Samir Bashara hielp maandag 9 mei met het uitdelen aan het Van Goghhof in Hoorn. De familie Schouten ontving als een van de eersten de nieuwe container. Nog voor 8 juni krijgen alle bewoners van laagbouwwoningen in Hoorn, Zwaag en Blokker deze extra container. Alleen bewoners die op dit moment ook al een grijze en groene rolcontainer hebben krijgen deze speciale container.

Inwoners van de gemeenten Opmeer, Stede Broec, Drechterland en Koggenland hebben inmiddels de speciale container gekregen. HVC haalt in deze gemeenten nu drie keer zoveel plastic, pak en blik op als voorheen met de inzameling van zakken. De ervaringen zijn er positief. Nu zijn Hoorn, Zwaag en Blokker aan de beurt. De afgelopen tijd zijn er bij de gemeente verschillende vragen binnengekomen over de komst van deze speciale container. Hieronder leest u veel gestelde vragen en de antwoorden daarop.

Waarom gaan we plastic, pak en blik inzamelen met een container aan huis?
Door afval goed te scheiden, blijven waardevolle materialen bewaard om nieuwe producten van te maken. Ongeveer 50 procent van al het huishoudelijk afval in Nederland wordt nu gescheiden. De overheid wil dit verhogen naar 75 procent in 2020. Het is daarom belangrijk dat u thuis uw plastic, lege pakken, blik, groente, fruit, tuinafval, etensresten, papier en glas apart houdt. Het blijkt dat mensen hun afval beter scheiden al ze een container aan huis hebben. Beter dan wanneer dit in ondergrondse containers gebeurt. Als pluspunt ervaren ze dat ze het afval buiten in een bak kunnen bewaren en de losse zakken geen ruimte meer innemen in huis of in de schuur. Bovendien voorkomt een container dat zakken scheuren of wegwaaien.

Waarom verandert de inzamelfrequentie?
Er blijft nog maar weinig afval over dat in de grijze bak hoeft. Daarom leegt HVC deze minder vaak. Zie ook het kader ‘wijziging inzameling’. Door afval goed te scheiden bieden de containers voldoende ruimte voor het afval. In andere Westfriese gemeenten zijn de eerste resultaten positief.

En met warm weer?
Sommige mensen vragen zich af of deze inzamelfrequentie in de zomermaanden niet voor stankoverlast zorgt. In Zwijndrecht heeft HVC deze inzamelmanier al voor de vorige zomer ingevoerd. Daar zijn de ervaringen goed, ook op het gebied van stankoverlast. Om vieze geurtjes zoveel mogelijk te voorkomen, kunnen mensen dezelfde maatregelen nemen als ze nu al doen. Vis en vleesresten in biologisch afbreekbare zakken doen voordat het in de groene bak gaat. En luiers en kattengrit in een afgesloten (luier)zak bij het restafval. In het geval van incontinentie kunnen mensen gebruik maken van ondergrondse afvalcontainers. En ls het mogelijk is, is het handig om de containers in de schaduw te zetten.

Kunnen we ook extra containers of grotere/kleinere containers krijgen?
U kunt gratis een extra container krijgen om waardevolle materialen apart te houden. Dus: voor gft en plastic, pak en blik. Als u denkt dat u aan een kleine container voor restafval genoeg heeft, dan kunt u daar een kleinere voor aanvragen. U kunt geen kleine container voor gft, plastic, pak en blik aanvragen. Meer informatie leest u in de brief die u van HVC krijgt.

Wat gebeurt er voor bewoners van de binnenstad en appartementen?
Op dit moment is het in de binnenstad en bij appartementen nog niet mogelijk al het afval gescheiden aan te bieden. Deze derde rolcontainer voor laagbouw woningen is een belangrijke stap voor het scheiden van afval. In de volgende stappen komen er voor de binnenstad en appartementen oplossingen.

Wijziging inzameling
• plastic, pak en blik container (oranje) 1 x per 4 weken
• restafval container (grijs) 1 x per 4 weken
• gft container (groen) 1 x per 2 weken

Tip: download gratis de digitale afvalkalender of de afval-app van HVC als u de nieuwe container heeft gekregen.
Kijk op www.hoorn.nl/plastic en www.indegoeiebak.nl voor meer informatie.