Onthaal VOC-museumschip de Halve Maen in de haven van Hoorn

Image
Image
Foto: Pr gemeente

Onder symbolisch tromgeroffel wordt het replica schip de Halve Maen onthaald op zaterdag 23 mei in de buitenhaven van Hoorn. De ambassadeur van de Verenigde Staten in Nederland, dr. Timothy M. Broas, overhandigt het VOC-museumschip symbolisch aan de stad Hoorn.

De Halve Maen is voor vijf jaar in bruikleen gegeven aan het Westfries Museum door Het New Netherland Museum uit de Verenigde Staten. Om 13.00 uur wordt het schip met een muzikaal programma op het water ontvangen en 14.00 uur meert de Halve Maen aan bij het Houten Hoofd.

Replica Halve Maen

Het huidige museumschip De Halve Maen is een zorgvuldig nagebouwde replica van het oorspronkelijke 17e eeuwse jacht. Het is in 1989 gebouwd op initiatief van dr. Andrew Hendricks, een Amerikaan met Nederlandse roots, die hiermee de herinnering aan de bijdrage van de Nederlandse kolonisten aan de Amerikaanse geschiedenis levend wilt houden.

Programma

  • 11.30 uur: Shantymen Koor zingt op de Roode Steen om mensen op te roepen naar de haven te gaan. Daarna zingen zij ook bij de Hoofdtoren om de bezoekers daar te begroeten.
  • 12.00 uur: Start van het muzikale programma met:
    De Notendop, een muzikant op een bijzondere muziekboot vaart rond om het publiek te vermaken. Compagnie Halve Maen, een gelegenheidsensemble, speelt en zingt vanaf het Oostereiland.Er zullen rond dit tijdstip al diverse mooie historische schepen te zien zijn, in en buiten de haven van Hoorn, die de Halve Maen komen verwelkomen.
  • 13.00 uur: Muzikaal spektakel op het water, georganiseerd door de Hoornse muzikant, Wouter Hakhoff. In kleine sloepen varen trompettisten en slagwerkers door de haven en langs de kade.
  • 13.30 uur: Rond dit tijdstip wordt de Halve Maen bij het grote havengat verwacht en vaart het rustig richting Houten Hoofd. Onderweg zullen er kanonschoten klinken en wordt de Halve Maen muzikaal begeleid door de sloepen.
  • 14.00 uur: De Halve Maen legt aan bij het Houten Hoofd. Daar gaan de Amerikaanse eigenaren van het schip dr. Andrew Hendricks en dr. Eduard van Breen van boord. Zij worden verwelkomd door burgemeester Onno van Veldhuizen, de ambassadeur van de Verenigde Staten dr. Timothy M. Broas, museumdirecteur Ad Geerdink en Dick Louwman, voorzitter van het Centrum Varend Erfgoed . De Amerikanen overhandigen de scheepsdocumenten en een proclamatie ondertekend door burgemeesters, gouverneurs, ondernemers en inwoners uit de regio van New York. Daarmee dragen zij de Halve Maen symbolisch over aan de stad Hoorn. Na het hijsen van de Hoornse vlag vertrekt de Halve Maen naar haar nieuwe ligplaats bij het Centrum Varend Erfgoed.
  • 14.30 uur: Einde van het programma.

Zicht

Er zijn deze dag veel plekken waar bezoekers de Halve Maen zien binnenvaren. Wie het schip in volle glorie (met volle zeilen) wil gadeslaan, kan het beste een plaats kiezen in het Julianapark of op de punt van Visserseiland bij de vuurtoren.

Baatland, Hoofd en de oostelijke zijde van Oostereiland zijn de plekken waar mensen meer van de ceremonie mee kunnen maken. Voor alle locaties geldt dat men het beste te voet of op de fiets kan komen. Bij het Oostereiland staan extra fietsenrekken.

Op het water

Wie een boot heeft kan de Halve Maen vanaf het water verwelkomen. Buitengaats heeft iedereen daarvoor de vrije ruimte. In de Buitenhaven wordt een vak aangegeven met boeien waar schepen kunnen liggen, zodat de vaargeul vrij blijft voor de Halve Maen en er voldoende ruimte is voor de ceremonie daaromheen.

Er zijn diverse Hoornse schepen die trips aanbieden om de intocht van de Halve Maen vanaf het water te beleven.

Bezoek Halve Maen

Wie de Halve Maen wil bezoeken, moet nog tot 30 mei wachten. Het schip komt op het zuidpunt van cultuureiland Oostereiland bij het Centrum Varend Erfgoed in Hoorn te liggen. De bemanning neemt bezoekers in een rondleiding van 45 minuten mee in de spannende verhalen die het schip vertelt. Vooraf reserveren is noodzakelijk en kan via www.halvemaenhoorn.nl.

Ga ook naar: