Workshop bloemen en planten tekenen

SEEDS
SEEDS
Foto: Jos Jansen

De Blauwe Schuit verzorgt samen met het Westfries Museum, de workshop Tekenen naar de Natuur. De workshop vindt plaats in de Tuinzaal van het museum. Na afloop kunnen deelnemers de unieke de dubbelexpositie ‘Bloemrijk, botanische kunst/Seeds: on the origin of food crops‘ bezoeken.

De workshop wordt verzorgd door Ina Groot. Zij geeft les op de Blauwe Schuit en staat er bekend om dat ze iedereen kan leren tekenen. “Tekenen en schilderen kan het leven verrijken en er is geen beter onderwerp voor het leren tekenen en schilderen dan bloemen en planten”, aldus Ina.

Diepgang

“Door aandachtig te observeren leer je meer zien, je verscherpt en verfijnt het waarnemingsvermogen. In deze workshop ligt de nadruk op het natuurgetrouw weergeven. Je tekent naar een levende bloem, tak, knop, vrucht of plant met een overzichtelijke vorm. Daarbij gaan we uit van de natuurlijke groei. Nadruk ligt op de vorm, dieptewerking, contrast en structuur van het onderwerp. De tekening wordt gedetailleerd uitgewerkt in potlood en/of in aquarel”, aldus de docente.

Inleidend werk

Cécile Koenjer van het Westfries Museum leidt de workshop in. Zij zal ingaan op leven en werk van Alida Withoos (1661-1730), een botanisch kunstenares die woonde en werkte in Hoorn, vlakbij het tegenwoordige museum. Cécile legt daarmee de link naar de inbegrepen dubbelexpositie, want ook daarin speelt Alida Withoos een belangrijke rol. De dubbelexpositie is ook in de eigen tijd te bezoeken.

De workshop wordt tweemaal gegeven: op 1 mei en op 22 mei, van 13.30 tot 16.00 uur, in de Tuinzaal van het Westfries Museum, Roode Steen 1 in Hoorn. Kosten: € 27,50 p.p. inclusief materiaal, koffie en thee. Aanmelden: www.blauweschuit.nl.

Lees ook: