Tentoonstelling ‘Hoornse Nieuwe’ met negen kunstenaars van de Boterhal

De tentoonstelling Hoornse Nieuwe is te zien van 4 april tot en met 10 mei 2015 in De Boterhal. Werk van de negen kunstenaars, die de afgelopen vijf jaar bij De Boterhal als nieuw lid zijn aangenomen. De opening vindt plaats op 5 april om 16.00 uur.

Deelnemende kunstenaars zijn: Hedwig Baartman, Hinderik de Groot, Sebastiaan Koenen, Alexandra Konstantinovna, Noortje Peerdeman, Gerda Schimmel, Jan Stammes, Annemarie Visser en Rob de Vries. Het werk loopt uiteen van schilderijen, tekeningen, grafiek, textiel, beelden en installaties.

Kunstenaars

Hedwig Baartman

In de Boterhal zijn miniatuurwerkjes te zien van Hedwig Baartman. Kleine werkjes van poëzie en beeld, waarin de fragiliteit van liefde op indringende wijze wordt verbeeld, zowel in woord als in beeld. Regelmatig komt er een Poetrycard uit; een gedicht op ansichtkaartformaat. Een aantal van deze werken hangen in de tentoonstelling. Naast deze kleine werkjes maakt Hedwig Baartman ook grote ruige werken, die momenteel rondreizen langs exposities in Nederland.

Hinderik de Groot

Woensdag pizzadag – Hinderik de Groot, ooit beeldend theatermaker, ontwikkelaar van Scan Art en gemanipuleerde fotografie, is vooral verzamelaar. Tot zijn eigen verbazing bleek hij bezig om zichzelf te verzamelen. In geschrift, in foto’s en in objecten. Zo ontstond er onder andere een muur van transparante vleeswarenbakjes met zijn, deels in plakjes gesneden, afval – intimiteiten die hij zonder enige gêne verzamelt en toont in een uiteindelijk monumentaal object.

Van 2002 tot in 2014 sneed hij 843 vierkanten van 24 x 24 cm uit evenzoveel bodems van pizzadozen waarin de pizza’s werden bezorgd, die hij doorgaans op woensdag liet komen. Samen vormen de kartonnen vierkanten een meer dan anderhalve meter hoge zuil. Deze zuil is een van de objecten die Hinderik laat zien.

Sebastiaan Koenen

Het werk dat Sebastiaan Koenen voor deze expositie maakte, kent raakvlakken maar ook variatie in stijl, onderwerp en uitvoering; expressief/snel – en gedetailleerd werk wisselen elkaar af. De afgelopen periode was voor hem vrij hectisch vanwege een nare val met de fiets en de daardoor ontstane botbreuken. Een langdurig genezingsproces gaf hem de tijd om zich voor deze tentoonstelling op meerdere media te focussen. Naast tekeningen en olieverf schilderijen op doek, maakte hij ook een nieuw speksteenontwerp.

Alexandra Konstantinovna

Alexandra Konstantinovna, geboren in Rusland, zegt over haar werk: “De mens fascineert mij, met zijn vallen en opstaan en emoties, in allerlei situaties in het leven. Het leven bestaat voor mij uit het heden, dat bepaald wordt door het verleden. De toekomst is onbepaald en onduidelijk, het verleden is de herinnering. Zoals bijvoorbeeld mijn eigen herinneringen uit de kindertijd, uit de periode van “opvoeding tot mens”. Mijn werk grijpt terug op die periode, beschouwd vanuit het gevoel van nu”.

Noortje Peerdeman

Het werk, dat Noor Peerdeman laat zien in de Boterhal, gaat voornamelijk over ruimte en ritme. Stoere schilderijen van gebouwen, met daarin duidelijk aandacht voor de herhaling van lijnen, die het ritme bepalen in het beeld. Hierin spelen architectuur en perspectief een grote rol. De gebouwen zijn eerst gefotografeerd, bestudeerd en getekend. Onderzoek dat resulteerde in een serie schilderijen, die nu in de Boterhal te zien zijn.

Gerda Schimmel

Gerda Schimmel is textielkunstenaar. Haar meest recente werk maakt ze van stroken linnen. Al rijgend ontstaan naar vorm en inhoud gelaagde vormen, die voor zichzelf spreken. Het werk komt voort uit de verwondering over de vormen en structuren in de natuur. In deze manier van de textiel verwerken is ze geïnspireerd door de Nederlandse streekdrachten. Van oudsher worden die niet genaaid, maar geregen en gevouwen. Zo is de serie ‘Into the Forest‘ ontstaan. Het resultaat is relatief klein, maar monumentaal werk.

Jan Stammes

Abstracte Landschappen – “In mijn vrije werk neem ik doorgaans de abstractie als uitgangspunt om tot nieuwe landschappen, wezens en werelden te komen. Door de context van de realiteit te verlaten, ontstaan nieuwe beelden voor de toeschouwer. Terugkerende thema’s zijn de relatie tussen mens en natuur en hun interactie. De mens is doorgaans niet zichtbaar als wezen, maar alleen zichtbaar door het ingrijpen in het landschap. De laatste jaren werk ik enkel op vierkant formaat en is de horizon mijn leidraad.”

Annemarie Visser

Pas op latere leeftijd is Annemarie Visser afgestudeerd aan de Academie voor Beeldende Vorming in Amsterdam (2010 grafie). Over haar werk zegt zei: “Ik laat me graag leiden door (on)mogelijkheden, door de beperkingen van formaat en materiaal, dat verschaft me een kader waarbinnen ik kan werken. Ik sta open voor het toeval, het vinden en verwerken van dingen of er een nieuwe betekenis aangeven. Ik hou van de ambachtelijke handelingen van het graveren en afdrukken, van zwart/wit en de heldere lijn, maar bovenal houd ik van eenvoud, van grove materie, hout, ijzer en de grilligheid van groei en verval in de breedste zin van het woord.”

Rob de Vries

Architectuur staat centraal in het werk van Rob de Vries als architect en beeldend kunstenaar. Als architect is hij een actieve, geïnspireerde onderzoeker, als schilder laat hij zich door zijn architectonische achtergrond leiden.

Doordat architectuur zijn beperkingen heeft door de gebruikseisen, lijkt het abstraheren in het ontwerpen van gebouwen eindig te zijn. Dit gegeven is voor De Vries reden geweest om ook abstract te gaan schilderen. Net als in de architectuur is in het schilderwerk de zoektocht naar de essentie van het onderwerp zichtbaar. Het werk van De Vries is overwegend monochroom, en waar kleur wordt gebuikt, zijn deze onversneden en primair. Ook het gebruikte materiaal is onversneden en puur zoals, gesso, hout, zout en goud. Op dit moment legt hij zich vooral toe op reliëf werk.

Het kunstcentrum aan het Kerkplein 39 is geopend van dinsdag tot en met zondag van 14.00 tot 17.00 uur.

Ga ook naar: