Waterlandziekenhuis Purmerend en Westfriesgasthuis besluiten tot fusie

Foto: Publiek domein

Het Waterlandziekenhuis en het Westfriesgasthuis in Hoorn willen gaan fuseren vanaf januari 2016. ‘Specialiseren binnen een vakgebied is nu eenmaal beter te organiseren als je meer artsen hebt’.

“We zijn trots op de zorg die wij patiënten, van jong tot oud, dicht bij huis kunnen bieden. Door te fuseren kunnen we dit ook in de toekomst blijven doen”, aldus de bestuursvoorzitters Arno Timmermans en Michel Galjee, die enthousiast zijn over het fusieplan dat door artsen en managers van de ziekenhuizen zelf is opgesteld. Het fusieplan dient daarvoor nog wel te worden goedgekeurd.

Specialiseren

Beide ziekenhuizen zien kansen om de kwaliteit van onze zorg te verbeteren door kennis en vakbekwaamheid te bundelen. Bovendien kunnen ze door samen te werken bewerkstelligen dat de ziekenhuiszorg in de regio behouden blijft en voldoet aan de landelijke eisen voor diagnostiek en behandeling. Om kwalitatief goede zorg te kunnen bieden, worden sommige behandelingen op één plek geconcentreerd..

Zorg dichtbij

Purmerend en Hoorn blijven algemene ziekenhuizen waar patiënten straks nog altijd terecht kunnen voor een consult bij hun specialist. Ook de poliklinieken in Enkhuizen, Volendam en Heerhugowaard blijven open.

Veranderingen

Zowel in Hoorn als in Purmerend blijven een spoedeisende hulp, intensive care en operatiekamers bestaan. Op de locatie Purmerend (nu Waterlandziekenhuis) ligt het accent op veelvoorkomende zorg en behandelingen.

Op de locatie Hoorn, nu Westfriesgasthuis, ligt de nadruk op zorg bij ernstige en ingewikkelde aandoeningen en complexe spoedeisende zorg. De mogelijkheid voor een ziekenhuisbevalling verhuist in de loop van 2017 van Purmerend naar Hoorn. Daar zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week een gynaecoloog, anesthesist en kinderarts paraat. De begeleiding van zwangerschappen en de nazorg blijft gewoon op alle poliklinieken en dichtbij patiënten mogelijk.

Lees ook: