Raad buigt zich over plannen Poort van Hoorn en tien herenhuizen Westerdijk

Foto: Architectenbureau Van der Laan

De raad buigt zich vanavond 3 februari over de nieuwe koers voor de Poort van Hoorn en het plan rondom de bouw van de tien herenhuizen op de oude locatie van de schouwburg aan de Westerdijk. De raadsvergadering is bij te wonen en start om 20:00 uur.

Poort van Hoorn

Het stationsgebied en de directe omgeving moeten aantrekkelijker en beter bereikbaar worden. De uitgangspunten hiervoor wil Het college van B en W met de raad voor de komende jaren vaststellen.

Het college stelt de raad voor om het accent te leggen op het verbeteren van de fietsveiligheid en de bereikbaarheid van het stationsgebied-noord. Daarnaast moet er een ontwikkelvisie komen voor het stationsgebied-noord, met daarin ruimte voor extra parkeerplaatsen, het verplaatsen van het busstation, detailhandel en functies voor cultuur- en maatschappelijke doeleinden en spoorgelieerde functies.

Autotunnel

In de vorige bestuursperiode gaf de gemeenteraad prioriteit aan de aanleg van de Carbasiusweg met autotunnel onder het spoor en de verbetering van het Keern als veilige fiets- en wandelroute. In december 2014 trok de gemeenteraad dit besluit in.

Prioriteit

Het college stelt nu voor om prioriteit te geven aan een nieuwe aansluiting van de Maelsonstraat op de Provincialeweg en een veilige fiets- en wandeloversteek bij de kruising Provincialeweg/Keern, in de vorm van een tunnel of een brug.

Plan herenhuizen

De raad neemt ook een besluit over het plan van Architectenbureau Van der Laan voor de locatie waar vroeger de schouwburg stond. De plek, die bekend staat als het ‘Gat van Hansen’. Een braakliggend terrein uit de tijd van wethouder Henk Hansen.

Gat van Hansen. Beeld: Oud Hoorn
Gat van Hansen. Beeld: Oud Hoorn

Het plan bestaat uit 10 herenhuizen met een eigen tuin met daaraan een garage/carport voor twee auto’s. De herenhuizen kunnen ook omgevormd worden tot appartementen. Op de binnenplaats is ruimte voor parkeerplaatsen voor de appartementen en voor bezoekers. Als de raad groen licht geeft voor het plan, dan start de procedure om de bestemming van de grond te wijzigen. Dat duurt minimaal 26 weken.

Volgen raadsvergadering

De vergadering is ook live te zien of later terug te kijken via http://webcast.nl/hoorn. En bestaat de mogelijkheid om de raadsvergadering via Twitter (@RaadHoorn) te volgen.

Lees ook: