Kostenplaatje verhuizing tuindersschoorsteen niet dekkend

Foto: gemeente Hoorn

De tuindersschoorsteen in Blokker wordt herbouwd aan de Koewijzend. Het kostenplaatje blijkt niet dekkend, maar op 2 februari werd de verhuizing gewoon in gang gezet door wethouder Erfgoed Judith de Jong. De toren maakt plaats voor nieuwbouw en wordt op de eigen grond van initiatiefnemers herbouwd.

10 DSC2686B72 “We maken deel uit van de Cultureel Historische Route”, aldus Anne Balk, partner van de initiatiefnemer Jaap Balk en rondleidster in de Historische Tuin. “Toen we eenmaal hoorden dat de toren gesloopt zou worden, en het gereserveerde geld misschien ergens anders naartoe zou gaan, kwam druk op de besluitvorming te staan. Jaren voorbereiding gingen vooraf met voorlopige tekeningen voor een Historische Tuin.”

“Uiteindelijk hebben we zelf een historische tuin neergezet rondom de monumentale druivenkas op ons eigen grond. Vervolgens hebben we voorgesteld om de toren erbij te plaatsen en toen is het ineens heel snel gegaan.”

Transport

In overleg met bureau Erfgoed werd de bestaande schoorsteen in delen van zo’n 3,5 meter gezaagd en gedemonteerd. Deze kosten zijn gedekt door de gemeente. De losse elementen zijn getransporteerd naar de nieuwe locatie waar de schoorsteen weer wordt opgebouwd. De bijna 20 meter hoge schoorsteen wordt herbouwd bij de historische fruitkassen, waarvan een deel gemeentelijk monument is.

“Om het beeld compleet te maken is het plan naast de schoorsteen een ketelhuis te bouwen. Beide niet werkend hoor, dat moet ik erbij zeggen”, aldus Annie Balk.

Metselen schoorsteen voor kas 1 Metselen schoorsteen voor kas Nieuwe afbeelding

Kosten

De kosten voor de afbraak, het transport en de opbouw bedragen ,,ongeveer 100.000 euro en zijn bijeen gebracht door de gemeente Hoorn, de provincie Noord-Holland en vele lokale sponsoren”, volgens informatie van de gemeente.

Toch blijkt na gesprekken met de organisatie dat sponsoren nog niet gevonden zijn en een te kort bestaat van 30.000 euro. En het bedrag van 20.000 euro, uitgekeerd door de Provincie Noord-Holland, is gewonnen door de organisatie van de Historische Tuin.

Lees hier de reactie van de gemeente.

Historie

De gemetselde voormalige tuindersschoorsteen achter de Kolenbergerstraat is de laatste van de vele tuindersschoorstenen die in Blokker en Zwaag stonden. Deze dateert uit 1929-1930 en heeft grote cultuurhistorische waarde. De Bangert was vroeger een belangrijk centrum van fruitteelt en glastuinbouw.

Wethouder De Jong is onder de indruk van alle inspanningen van de lokale gemeenschap. “Mede dankzij hun inzet ontstaat nu een unieke kans voor herbouw bij de historische fruitkassen, waarmee we een beeld kunnen geven van een vooroorlogs glastuinbedrijf.”

Lees ook: