Innovatie bij Clusius college in Hoorn met Vis op het droge en Sla op water

Foto: Youmanitas

Met oog op een groene economie was Gedeputeerde Economische Zaken Jan de Run van de provincie Noord-Holland te gast aan de GreenTech NHN campus van het Clusius College in Hoorn op donderdag 22 januari.

SONY DSCEen innovatieve manier van duurzame, circulaire vis- en groenteteelt werd gepresenteerd door het Clusius in samenwerking met Vis op het Droge van Youmanitas en Sla op Water door Botman Hydroponics. Projecten die zijn gesubsidieerd door de provincie vanwege het innovatieve en duurzame karakter.

“Leuk om de innovatieve projecten te bekijken”, aldus gedeputeerde Jan van Run. Ook de eindproducten, door de samenwerking ontstaan, vielen in de smaak.

Kantine

Tijdens de presentatie werden snacks uitgedeeld gemaakt van de kweek vis en op water geteelde groenten. Daarnaast kon een kijkje in de keuken worden genomen. “Het is de bedoeling deze producten straks in de ook aan de (vooralsnog eigen) schoolkantines worden geleverd”, aldus de onderwijsinstelling.

Kweekvis

De projecten zijn vernieuwend voor de provincie Noord-Holland omdat de duurzame teelt op basis van Hydroponics nog niet eerder binnen een onderwijsinstelling, en in nauwe samenwerking met het relevante bedrijfsleven, in deze regio wordt ontwikkeld, gerealiseerd, ontsloten en geborgd.

Systeem

Hydroponics bedacht een slim stysteem voor de kweek van zoetwatervissen met gebruik van drijverbakken. Deze aquaponicsstytemen zorgen dat planten groeien op water, hierdoor komt er geen aarde meer aan te pas. De ontlasting van de kweekvissen zorgt weer voor goede bemesting voor de teelt van groenten en sierplanten. Het systeem is waterbesparend, afgestemd met de Wageningen Universiteit en levert producten die nauwelijks door ziekten worden aangetast. Door de samenwerking is het duurzame kringetje rond; viskweek binnen, waarbij de vis zorgt voor voeding van de planten.

Lesmodules

Het doel van het project Vis op het droge van Youmanitas is het ontwikkelen van lesmodules duurzame visserij en kweekvis voor VMBO, MBO en HBO en het realiseren van actieve samenwerking tussen de kweekvissectoren en de kennisinstellingen.
Dit sluit aan op de doelstelling van de Greentech campus, voor meer aansluiting op de agrarische en technische arbeidsmarkt.

Lees ook: