Subsidiepot van gemeente voor energiemaatregelen in één dag leeg

Foto: Wannes Verhoogen

Het potje van de gemeente met een subsidiebudget van € 70.000,- is alweer leeg. De subsidie was bedoeld voor energiebesparende maatregelen in bestaande woningen.

Vanaf 15 januari 2015 konden geïnteresseerden een aanvraag indienen. Aan het einde van die dag stond de teller op 120 binnengekomen aanvragen en was het volledige subsidiebudget verbruikt.
Woningeigenaren konden een subsidie aanvragen voor 15 procent van de daadwerkelijk gemaakte kosten met een maximum van € 1000,- per huishouden. Een groot deel van de aanvragen betrof de aanschaf van zonnepanelen. Verder ging het met name om dak- vloer- en spouwmuurisolatie en HR++ glas.

Nieuwe aanvragen worden niet meer behandeld. De gemeente biedt wel de mogelijkheid een duurzaamheidslening af te sluiten. Ook attendeert de gemeente op het feit dat tot 1 juli 2015 een BTW-tarief van 6 procent geldt in plaats van 21 procent voor de arbeidsuren bij renovatie- en herstelwerkzaamheden. Bijvoorbeeld isolatie van woningen ouder dan twee jaar.

Voor verstrekkende maatregelen kunnen woningeigenaren en verhuurders ook terecht bij de provincie Noord-Holland. Zij heeft een potje van 1 miljoen beschikbaar.