Openbaar Ministerie nodigt winkeliers uit bij strafzittingen tegen winkeldieven

Foto: cc mystic_mabel

Het OM nodigt in samenwerking met Detailhandel Nederland in januari en februari winkeliers uit om een kijkje te komen nemen in de rechtszaal, om te zien wat er gebeurt met mensen die verdacht worden van winkeldiefstal.

Vrijwel iedere winkelier heeft weleens te maken met winkeldiefstal. Winkeldiefstal is een hardnekkig probleem en zorgt jaarlijks voor tientallen miljoenen euro’s schade. OM, politie, detailhandel en andere partners werken nauw samen om het fenomeen te bestrijden.

Straffen winkeldieven

Vragen die bij winkeliers vaak leven zijn: wat gebeurt er eigenlijk met de dief na aanhouding, hoe gaat de strafzitting in zijn werk en hoe hoog zijn de straffen? Het OM wil laten zien dat daders hun straf niet ontlopen en dat het dus belangrijk is dat winkeliers altijd aangifte doen, ook bij ‘kleine’ winkeldiefstallen. De hoogte van de straf die het OM eist voor winkeldiefstal is afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals de waarde van de gestolen goederen, of de verdachte al eerder veroordeeld is voor winkeldiefstallen of andere delicten, of de diefstal in georganiseerd verband is gepleegd en of er geweld is gebruikt nadat de verdachte betrapt was. Straffen kunnen daarom uiteenlopen van geldboetes tot gevangenisstraffen.

Zitting Noord-Holland

Op 9 februari 2015 in Haarlem (Appelaar), van 09.30-11.30 uur. Naast zittingen bijwonen, kunnen winkeliers ook met OM in gesprek en kunnen vragen gesteld worden. Aanmelden kan tot 2 februari 2015 via [email protected]

Lees ook: