Intermaris voorziet 1.000 woningen van energiebesparende maatregelen

Foto: Intermaris

Meer wooncomfort en lagere woonlasten voor een flink aantal huurders van de woningcorporatie Intermaris de komende twee jaar. Bijna 1.000 eengezinswoningen in Hoorn, Purmerend en Monnickendam worden voorzien van energiebesparende maatregelen.

“Het doel van dit project is dat huurders aangenamer wonen met lagere woonlasten door een besparing op de energierekening. Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, vraagt Intermaris van de bewoners een huurverhoging. Dankzij de isolatie en zonnepanelen is de energierekening veel lager. Bij gemiddeld energieverbruik zijn de bewoners goedkoper uit”, aldus projectleider Marlijn Hemprig.

Intermaris streeft naar een gemiddeld energielabel B voor haar totale woningbezit in 2020.

A-label
Om de betaalbaarheid van de woningen de komende dertig jaar te garanderen, brengt Intermaris energiebesparende maatregelen aan in haar woningen. De woningen hebben op dit moment energielabel G tot C. Door het isoleren van de vloer, de gevel en het dak en het plaatsen van zonnepanelen gaan de woningen naar een A-label.

Huurders beslissen mee
Intermaris betrekt de bewoners vooraf bij haar plannen. De opzichter gaat van tevoren bij alle bewoners langs voor een persoonlijk gesprek en inspectie van de woning. De werkzaamheden worden alleen uitgevoerd als een ruime meerderheid (70 procent) van de bewoners instemt met de plannen. Intermaris biedt de bewoners een basispakket aan voor bijvoorbeeld vloer- en gevelisolatie. Daarnaast kunnen huurders kiezen uit individuele maatregelen zoals zonnepanelen. Het pakket kan per woningtype verschillen.

Projecten
In 2014 bracht Intermaris energiebesparende maatregelen aan in 39 woningen in Zwaag. In oktober vorig jaar startte de corporatie met de werkzaamheden bij zo’n 80 woningen in Monnickendam en in het voorjaar van 2015 staan er 53 woningen in het Venenlaankwartier in Hoorn op de planning (na instemming bewoners). Bij de Astronautenweg (Sterflats) in Hoorn renoveert Intermaris nu 106 woningen.

Aanbod bewoners
Verder krijgen de bewoners van ruim 300 woningen in de Grote Waal Noord, Het Oude Ambacht en de Holenweg in Hoorn dit jaar een aanbod om hun woning te isoleren en zonnepanelen te plaatsen. Ook in Purmerend gaat Intermaris aan de slag voor een beter energielabel van 90 eengezinswoningen aan het Cavaljéplein en het Jonkheer van Cittersplein.

Lees ook: