Protestactie ‘Je Suis Charlie’ op Roode Steen om 18.00 uur

Foto: cc Martijn Nijenhuis

Je Suis Charlie: een slogan uit solidariteit aan de slachtoffers die zijn gevallen tijdens de aanslag op de redactie van het satire blad Charlie Hebdo. Op diverse plaatsen vinden bijeenkomsten plaats om te rouwen, steun te betuigen en om te betogen voor persvrijheid. In Hoorn om 18.00 uur vanavond op de Roode Steen. Het college is aanwezig en de burgemeester Onno van Veldhuizen zal spreken.

Het initiatief ontstond naar aanleiding van discussies die zich vormen op Facebook. De host van het evenement op Facebook, fotograaf Roy Drommel: “Ik organiseer dit om een vorm te geven aan de onmacht, de verbijstering, het verdriet.. Alle emoties die je voelt en die een aanslag zijn op vrijheid van meningsuiting.”

De potlood en pen zullen symbool staan tijdens de protestbijeenkomst.

Onder vuur
Jarenlang werd het satirische weekblad Charlie Hebdo bedreigd. Al in 2006 kwam het weekblad onder vuur te liggen omdat het omstreden Mohammed-cartoons opnieuw publiceerde. Hierover waren al rellen ontstaan in islamitische landen.

De laatste tweet die Charlie Hebdo publiceerde is zelfs een cartoon van IS-leider al-Baghdadi.

Twaalf mensen, waarvan twee politie-agenten, zijn omgekomen tijdens het drama op woensdag 7 januari. De aanslag was goed voorbereid.

Tijdens de korte bijeenkomst die tot uiterlijk 18.30 uur duurt zal het verkeer rond de Roode Steen worden omgeleid.