GroenLinks verzoekt vergunning bomenkap in te trekken

Foto: cc Christopher Bulle

De Gemeente Hoorn is van plan om drie platanen in de Rotiusstraat te kappen. Raadslid Jacqueline Amesz doet namens GroenLinks een dringend beroep op het college om de vergunning voor die kap in te trekken.

Volgens de omgevingsvergunning mogen er acht platanen worden gekapt in de Rotiusstraat, maar de gemeente is van plan om vijf bomen te sparen en er drie om te hakken. Het is natuurlijk mooi dat er vijf bomen gespaard worden, maar GroenLinks wil dat alle bomen blijven staan. De bomen zijn gezond, beeldbepalend en belangrijk voor het leefmilieu in de wijk.

Aanleiding voor de vergunning om de bomen om te hakken, is de overlast die ze volgens een paar bewoners van de Rotiusstraat veroorzaken. Die overlast kan worden opgelost door takken te snoeien, zoals de Bomenstichting heeft geadviseerd. Daarmee bespaart de gemeente bovendien geld: kappen en herplanten van bomen is duurder.

Eerder hebben bewoners bezwaar aangetekend tegen de omgevingsvergunning voor de bomenkap, maar deze bezwaren zijn afgewezen of niet ontvankelijk verklaard.