Slag om Arnhem herdacht met dans en theater

Balletgezelschap Introdans herdenkt de Slag om Arnhem, in september 75 jaar geleden, met twee voorstellingen: The Battle en Evacué. Laatstgenoemde voorstelling is in samenwerking met Toneelgroep Oostpool, die net als Introdans in de Gelderse hoofdstad is gevestigd.

The Battle bestaat uit choreografieën van Jose Limón, Robert Battle, Sidi Larbi Cherkaoui en Cayetano Soto. Introdans-directeur Roel Voorintholt wil hiermee een programma maken over strijd, kracht, energie en tot het uiterste gaan. De première is op 27 september.

Evacué is een voorstelling op locatie in het Coehoornpark in Arnhem. Choreograaf Adriaan Luteijn (Introdans) en regisseur Charli Chung (Toneelgroep Oostpool) hopen vanaf 18 september vier keer een ,,indringende locatievoorstelling te brengen over wat een gedwongen vertrek met mensen en gemeenschappen doet.”

‘De evacuatie’ is in Arnhem nog altijd een begrip. De Duitse bezetter gaf september 1944 bevel tot de evacuatie van de stad en haar omgeving. De bevolking moest zoveel mogelijk zelf het vertrek regelen en elders onderdak zien te vinden. Na de bevrijding duurde het lang voordat iedereen weer terug was en bruikbare behuizing had in de zwaar getroffen hoofdstad van Gelderland.

Het bericht Slag om Arnhem herdacht met dans en theater verscheen eerst op Nieuws.nl.

Bron: Nieuws.nl (ANP)