Bekeuring voor appen op de fiets moet 95 euro worden

Foto: CC0

De bekeuring voor appen op de fiets wordt 95 euro. Vanaf 1 juli wordt het verboden om met een telefoon in de hand te fietsen.

De maatregel moet het aantal verkeersslachtoffers terugdringen.

Verbod

Bronnen bevestigen berichtgeving van het AD hierover. De ministerraad bespreekt het voorstel vrijdag. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) kondigde eind 2017 aan met een verbod op appen op de fiets te komen. De 95 euro zou afgestemd zijn op andere boetes voor verkeersovertredingen.

Het vasthouden van een mobieltje tijdens het rijden op een motorvoertuig, gehandicaptenvoertuig of brommer is al verboden sinds 2002. De boete voor een automobilist bedraagt 240 euro. In 2009 kwam er ook een verbod voor snorfietsen. De uitbreiding van het verbod met fietsen geldt vanaf 1 juli.

Per 1 juli wordt het verboden om een ‘mobiel elektronisch apparaat’ vast te houden tijdens het rijden, dat is ruimer gesteld dan een mobieltje. Dit zou met het oog op de toekomst gedaan zijn.