Kijk- en verwondergesprekken in Westfries Museum

Foto: Westfries Museum

zomer, tijdens de expositie Lage Landen, biedt het Westfries Museum zijn bezoekers de mogelijkheid om de ‘kunst van het kijken’ te verfijnen. In de weekenden vinden er speciale ‘kijk en verwonder’-gesprekken plaats. Deelnemers worden uitgenodigd een aantal schilderijen in de expositie Lage Landen samen te bekijken en te bespreken. Dit gebeurt onder leiding van gespreksleiders getraind in Visual Thinking Strategy (kortweg VTS).

Deze manier van kunstbeschouwing is ontwikkeld in Amerika en wordt sinds enkele jaren toegepast in Nederlandse musea. De ‘kijk en verwonder’-gesprekken zijn niet bedoeld om extra kennis over het kunstwerk of de kunsthistorische context te geven. Wel bieden ze deelnemers de mogelijkheid uitgebreid en onbevooroordeeld te kijken naar de landschapsschilderkunst en daarin samen steeds meer te ontdekken. Filosofeer over ‘het’ verhaal van het schilderij en verwonder je samen over de schoonheid van details.

Lage Landen
Tot 1 oktober 2018 presenteert het Westfries Museum de reizende tentoonstelling Lage Landen. Een prachtige reis door de geschiedenis van de Nederlandse landschapsschilderkunst aan de hand van veertig parels uit de collectie van het Rijksmuseum, aangevuld met een tiental recente aanwinsten uit het legaat van Frans le Cocq d’Armandville.

Aanmelden
Geïnteresseerden voor de ‘kijk en verwonder’-gesprekken kunnen zich aanmelden via www.wfm.nl/online. Per gesprek is er plaats voor maximaal 15 deelnemers. Voor museumbezoekers zijn de ‘kijk en verwonder’-gesprekken gratis toegankelijk. Wel moet een toegangskaartje worden gekocht. Voor museumkaarthouders is de toegang gratis.

Museum van de Gouden Eeuw
Het Westfries Museum in Hoorn is gevestigd in het monumentale Statencollege uit 1632. De collectie en het gebouw vertellen samen het verhaal van de Gouden Eeuw, met speciale aandacht voor de VOC. Het museum wil heden en verleden met elkaar verbinden en bezoekers verrassen.

Meer achtergrondinformatie over VTS is te vinden op https://www.vtsnederland.org/.